Meryl Streep, Sandra Bullock si Matt Damon sunt actorii cu cate doua nominalizari la Globurile de Aur 2010, potrivit voturilor Asociatiei Presei Straine de la Hollywood.

La 60 de ani, Streep a fost nominalizata pentru rolurile din comediile "It's Complicated" si "Julie & Julia". Actrita are deja in palmares nu mai putin de sase Globuri, scrie NewsIn.

Sandra Bullock, in varsta de 45 de ani, este in cursa pentru Globurile de anul viitor datorita rolurilor din drama "The Blind Side" si din comedia "The Proposal". Actrita nu a mai castigat acest premiu in cariera, avand in palmares doar alte doua nominalizari.

Matt Damon
a fost nominalizat pentru prestatiile din "The Informant!" si "Invictus". Actorul in varsta de 39 de ani a mai castigat un Glob.

Alte nume importante de pe lista nominalizatilor sunt Jeff Bridges, Collin Firth, Morgan Freeman, Tobey Maguire, Helen Mirren, Daniel Day-Lewis, Robert Downey Jr., Julia Roberts, Woody Harrelson, Cristopher Plummer, Stanley Tucci, Penelope Cruz si Julianne Moore.

La principala categorie a Globurilor, cel mai bun film al anului - drama, au fost nominalizate SF-ul "Avatar", drama despre razboiul din Irak "The Hurt Locker", "Inglourious Basterds", al lui Quentin Tarantino, "Up in the Air" si drama "Precious: Based on the Novel Push by Sapphire".

Per total, la cele 25 de categorii, comedia "Up in the Air", cu George Clooney, are cele mai multe nominalizari, sase la numar, urmata de musicalul "Nine" (cinci nominalizari), in care joaca Daniel Day-Lewis, Penelope Cruz, Nicole Kidman, Sophia Loren si Judi Dench, si de "Inglourious Basterds", cu patru nominalizari.

La categoria Cel mai bun film strain, unde, pe lista lunga a nominalizarilor, s-a aflat si "Politist, adjectiv" al lui Corneliu Porumboiu, au ramas in cursa peliculele "Los abrazos rotos", regizata de spaniolul Pedro Almodovar, "Das weisse Band" (coproductia Austria-Germania-Franta-Italia), marea castigatoare de la Cannes 2009, "La nana" (Chile-Mexic), "Un prophete" (Franta-Italia) si "Baaria", realizata de cineastul italian Giuseppe Tornatore.

Castigatorii Globurilor de Aur 2010 vor fi anuntati si premiati pe 17 ianuarie, in cadrul unei gale organizate in Los Angeles.

Este deja cunoscut numele unuia dintre castigatori - regizorul american Martin Scorsese, care va fi recompensat cu premiul de excelenta "Cecil B. DeMille", pentru contributia sa la dezvoltarea industriei divertismentului.

Aflate la editia cu numarul 67, Globurile de Aur sunt considerate un adevarat barometru al Oscarurilor, 67,4 la suta dintre peliculele premiate castigand, ulterior, si distinctia acordata de Academia Americana de Film pentru cel mai bun film. In ultimii cinci ani, insa, aceasta "regula" a fost respecta doar de "Slumdog Millionaire", care a fost premiata atat cu Globul de Aur, cat si cu Oscarul pentru cea mai buna pelicula.

Prima ceremonie de decernare a premiilor Asociatiei Presei Straine de la Hollywood a avut loc in anul 1944. Filmul castigator de atunci la cinci categorii ("Cel mai bun film", "Cel mai bun actor", "Cea mai buna actrita", "Cel mai bun actor in rol secundar" si "Cea mai buna actrita in rol secundar"), "The Song of Bernadette", a primit ca semn de apreciere diplome.

Conceptul de Globul de Aur a aparut in 1946, la initiativa presedintelui de atunci al asociatiei, Marina Cisternas, care a venit cu ideea statuetei cu un "glob de aur" inconjurat de o pelicula de film, forma in care se gaseste si in prezent.

Asociatia Presei Straine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association) a luat fiinta in 1943 si era formata din opt jurnalisti. Astazi, membrii asociatiei reprezinta publicatii din 55 de tari din Europa, Asia, Australia si America Latina, care insumeaza peste 250 de milioane de cititori. Intre revistele si ziarele care voteaza laureatii Globurilor de Aur se numara Le Figaro din Franta, cotidianul britanic Daily Telegraph, L'Espresso din Italia, Vogue din Germania, cotidianul chinez China Times si revista araba Kul Al Osra. Numarul membrilor creste in fiecare an cu maximum cinci jurnalisti.

In fiecare an, membrii asociatiei vizioneaza peste 300 de filme si participa la festivaluri de profil pentru a descoperi noi filme interesante si inovatoare.

Globurile de Aur sunt considerate a doua categorie de premii, ca importanta, acordate in cinematografie, dupa Oscaruri, pe care le preced, cronologic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.