"A Clockwork Orange", "The Texas Chainsaw Massacre" si "The Exorcist" ocupa primele trei locuri in clasamentul celor mai controversate filme, interzise din cauza scenelor socante.
Realizat in 1971 de legendarul cineast american Stanley Kubrick, dupa un roman scris de Anthony Burgess, "A Clockwork Orange" a starnit numeroase opinii critice, din cauza scenelor de violenta extrema. Pelicula a fost interzisa in Irlanda pana in anul 2000, in Marea Britanie, chiar de catre Kubrick, intre 1973 si 1999, in timp ce tari Spania si Coreea de Sud il tin pe "lista neagra" si astazi. Metafora cinematografica a lui Kubrick, al carei protagonist este actorul britanic Malcolm McDowell, a avut insa trecere la critici si la o mare parte a publicului, dovada fiind si cele patru nominalizari la Oscar, potrivit NewsIn.

"The Texas Chainsaw Massacre", din 1974, ocupa locul doi in acest inedit top al productiilor controversate care au fost interzise in unele tari. Filmul, considerat revolutionar pentru genul horror, a fost regizat de americanul Tobe Hooper, care a semnat si scenariul. "Este cel mai infricosator film pe care l-a vazut!", suna cea mai frecventa reactie in randul spectatorilor care au vazut aceasta fictiune despre un grup de tineri ajunsi victime ale unei familii de canibali. Succesul incredibil de care s-a bucurat filmul - peste 14 milioane de dolari incasari numai in SUA, cu o investitie de doar 80.000 - nu i-a induplecat pe cenzorii din unele tari sa-l opreasca de la difuzare. Printre tarile unde nu a rulat "The Texas Chainsaw Massacre" se numara, astfel, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Brazilia, Chile si Singapore.

Ultimul pe podium, dar nu mai putin infricosator, este filmul "The Exorcist", capodopera regizorului William Friedkin, distinsa cu doua Oscaruri in 1974. Din cauza scenelor de violenta fizica si verbala, povestea despre demonii cuibariti in trupul unei fetite a fost interzisa in Marea Britanie, Malaysia si Singapore, insa asta nu stirbeste cu nimic valoarea sa artistica si prestatiile unor actori ca Max von Sydow si Ellen Burstyn. La fel de apreciata este si coloana sonora a peliculei, pe care apare si o compozitie a britanicului Mike Oldfield.

In topul cu zece locuri al filmelor interzise, alcatuit si publicat de cotidianul The Independent, se afla, insa, si filme din afara categoriei horror-thriller. Unul dintre acestea este "Life of Brian", una dintre cele mai cunoscute pelicule la care a lucrat Monty Python. Exponenti ai umorului englezesc in stare pura, John Cleese, Terry Gilliam si colegii lor au realizat, in acest film, o satira religioasa extrem de acida, al carei protagonist este un personaj venit pe lune, de Craciun, in grajdul de langa cel in care s-a nascut Iisus Hristos. "Filmul este atat de amuzant, incat a fost interzis in Norvegia" - acesta a fost unul dintre sloganurile de promovare a peliculei, alte tari in care s-a spus INTERZIS pentru "Life of Brian" fiind Irlanda, in intervalul 1979-1987, si Singapore. Filmul a ramas in istorie si datorita coloanei sonore, in special pentru melodia "Always Look on the Bright Side Of Life".

Oarecum surprinzator, in clasament nu se afla si pelicula "The Last Temptation of Christ", realizata in 1988 de Martin Scorsese, dupa romanul „Hristos rastignit a doua oara”, al lui Nikos Kazantzakis. Cu Willem Dafoe in rolul Iisus Hristos si Harvey Keitel jucandu-l pe Iuda, filmul a fost nominalizat la Oscar si a cules numeroase aprecieri, dar si critici virulente, in special din directia unor reprezentanti ai Bisericii, pe motiv ca metafora ultimei ispite prin care Mantuitorului i se propune sa devina simplu muritor, pentru a scapa de calvarul crucificarii, este o blasfemie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.