Actrita americana ne asigura ca noul sau film SF, o superproductie despre victoria corporatiilor, va determina publicul sa isi doreasca altceva de la lumea cinematografica. Filmul va rula in Romania din 12 decembrie

Weaver a dezvaluit pentru The Guardian ca povestea filmului regizat de James Cameron este inspirata, pe alocuri, din seria de filme "Alien", trambulina carierei sale.

Personajul actritei in "Avatar" este acela al unui cercetator angajat pentru exploatari industriale facute de pamanteni pe o planeta indepartata, Pandora. S-a dorit insa de catre producatori excluderea oricaror asemanari cu seria "Alien", mai exact cu personajul Ellen Ripley, interpretat de actrita in patru filme.

Diferenta a fost facuta de experienta si noua imagine a actritei, acum in varsta de 60 de ani, Weaver fiind intruchipata in doua ipostaze: imaginea actuala, Grace, dar si o imagine manipulata digital, un avatar 20 de ani mai tanar. "Mi-a placut la nebunie sa ma descotorosesc de 20 de ani, dar a fost si putin inspaimantator, pentru ca Grace cea tanara seamana foarte bine cu mine, ceea ce e socant. In plus, pe langa faptul ca apar mult mai tanara in acest rol, sunt si mult mai inalta si...albastra. Si am coada", se amuza Weaver.

Creditat de critici ca favorit la Oscarurile din 2010, "Avatar" este primul film important al lui Cameron de la blockbuster-ul "Titanic", lansat cu 12 ani in urma.Cineastul a avut nevoie de un buget impresionant, aproape un sfert de miliard de dolari.

Pe langa filmari si montaj, "Avatar" a insemnat o cantitate impresionata de sute de ore de animatie computerizata. Cameron a abordat o tehnologie de filmare inovativa, bazata pe focusarea ochilor actorilor, cu scopul de a le anima emotiile. Regizorul si-a denumit aceasta tehnica, aplicata inclusiv in cazul lui Weaver, "tehnologie de capturare a emotiilor".

Desi Cameron a fost atat de indarjit impotriva asemanarilor cu "Alien", incat mai ca ar fi renuntat la Weaver, intre aceasta serie si "Avatar" exista asemanari incontestabile. De pilda, in "Alien", personajele negative din umbra sunt sefii unei firmei The Company (Compania), a caror intentie este sa exploateze cu orice pret materialul genetic al extraterestrilor, iar in "Avatar", firul epic se bazeaza pe aceeasi idee, firma diabolica numindu-se The Corporation (Corporatia).

Rolul din "Alien" ramane insa revolutionar, in special din punctul de vedere al reorientarii statutului femeilor, inainte de "Alien", acestea fiind 'condamnate' sa joace roluri de victime ale pradatorilor masculini. "Eu constientizam, mai bine decat producatorii filmului, militantismul feminist al rolului. Echipa de productie se gandea mai degraba <hai s-o facem pe fata eroul, nimeni nu se va astepta la asta!>", spune Sigourney Weaver, care a fost platita pentru primul film "Alien" cu doar 30.000 de dolari, fata de 11 milioane de dolari, onorariul sau la "Alien: Resurrection", ultimul din serie.

Weaver a castigat de-a lungul carierei 14 premii, printre care si doua Globuri de Aur, pentru rolurile din "Working Girl" si "Gorillas in the Mist".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.