Roman Polanski, care asteapta sa fie eliberat pe cautiune, nu va fi transferat la cabana sa din Gstaad mai devreme de luni, a declarat vineri dimineata purtatorul de cuvant al ministerului elvetian al justitiei Folco Galli, informeaza AFP.

Cautiunea de trei milioane de euro reclamata de justitia elvetiana nu a fost inca platita, a precizat purtatorul de cuvant. In urma deciziei Tribunalului penal federal din Bellinzona, cineastul a primit, joi, aprobarea ministerului de justitie pentru a putea astepta eventuala sa extradare in SUA in cabana sa din Gstaad, purtand o bratara electronica in schimbul acestei cautiuni.

"Punerea in libertate va avea loc odata ce cautiunea va fi platita, cand documentele de identitate ale cineastului vor fi fost depuse si odata ce supravegherea electronica va fi fost pusa inaplicare si testata", a explicat joi ministrul justitiei, potrivit NewsIn.

Roman Polanski va fi primul detinut pe baza unui mandat de extradare din Elvetia care va beneficia de un dispozitiv de supraveghere electronic, potrivit surselor citate de presa elvetiana. De aceea autoritatile elvetiene vor sa ia masuri de precautie maxime, deoarece, potrivit tribunalului penal, riscul ca Polanski sa fuga din tara este "ridicat".

Bratara electronica a cineastului il va localiza pe cineast in cabana sa din Gstaad, o statiune din Alpii elvetieni, dar nu va permite depistarea acestuia daca va fugi, au recunoscut specialistii din sector. Sistemul este compus dintr-un emitator de marimea unui pachet de tigari, purtat la glezna si dintr-un receptor instalat in domiciliul persoanei. In cazul manipularii emitatorului, sau daca persoana in cauza paraseste domiciliul, alarma se declanseata intr-o centrala care transmite informati autoritatile.

Eliberarea pe cautiune ii va permite cineastului sa astepte la domiciliul sau din Elvetia decizia justitiei elvetiene cu privire la cererea de extradare in SUA, caz in care se va confrunta cu pana la doi ani de inchisoare pentru intretinerea de "relatii sexuale" cu o minora de 13 ani in 1977.

Apararea lui Roman Polanski a anuntat deja ca cineastul se va impotrivi extradarii sale in SUA. Potrivit surselor judiciare americane, avocatii cineastului au intentia sa ceara eliberarea clientului lor intr-o audienta de apel la Los Angeles, pe 10 decembrie.

Roman Polanski a fost arestat pe 26 septembrie, la Zurich, unde urma sa participe la Festivalul de Film pentru a primi un premiu pentru intreaga cariera, cu un mandat de retinere american pentru fapte petrecute in 1977, in SUA, cand cineastul a intretinut relatii sexuale cu minora pe atunci Samantha Geimer.

In prezent mama in varsta de 45 de ani, Geimer care a cerut justitiei americane sa abandoneze procedurile impotriva cineastului, pentru ca acest capitol din viata sa este incheiat.

In 1977, Samantha Geimer avea 13 ani. Potrivit marturiei sale in fata marelui juriu reunit pentru a judeca faptele, in martie 1977, Roman Polanski i-ar fi cerut mamei acesteia permisiunea pentru a organiza o sedinta foto cu Samantha in vila actorului Jack Nicholson din Hollywood Hills. Cand adolescenta a ajuns in vila, Roman Polanski a sedat-o folosind sampanie si droguri, apoi a facut o serie de fotografii cu ea goala in baie si, in ciuda rezistentei fetei, a reusit sa o forteze sa intretina relatii sexuale cu el.

Arestat in urma plangerilor parintilor Samanthei, cineastul, in varsta de 43 de ani atunci, a pledat vinovat de "relatii sexuale ilegale" si a petrecut o luna si jumatate in inchisoare. La sfarsitul lunii februarie 1978, Polanski a plecat spre Europa, unde a locuit de atunci.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.