Peste 150 de detinuti de la Peniteciarul Rahova au cantat si au dansat, ieri, mai mult de o ora, la concertul sustinut, la "Clubul Inchisorii", de Mihai Margineanu si trupa sa, dar si de formatia "Dinamic Club" a puscariei.
Selectati pe spranceana, cate doi din fiecare celula, aranjati si usor emotionati de prezenta camerelor TV, detinutii au ocupat cu mult inainte de inceperea concertului toate locurile din sala "Clubului Inchisorii". Glumele si voia buna erau, insa, rapid inlocuite de priviri taioase si reci si de pumni stransi cu ura in dreptul inimii ori de cate ori printre ei isi facea aparitia cate un gardian. De pe un perete le suradea gales o Mona Lisa trasa la xerox, incadrata de cateva fete inspaimantatoare confectionate din hartie de catre detinuti, scrie NewsIn.

La un semn, din spatele unor perdele si-a facut aparitia trupa penitenciarului - "Dinamic Club", care a deschis recitalul cu o romanta.

Ideea spectacolului "Lacrimi si ganduri trecute pentru sperante noi" a plecat chiar de la ei, detinuti, care, si-au dorit sa faca "o paralela intre muzica cea noua si cea veche de puscarie, care sa aduca in prim-plan o parte din trairile oamenilor de dupa gratii".

Rand pe rand, pe scena s-au succedat "artistii" de la Rahova. Blondul, un tanar cu tricou mulat, pantofi cu varf ascutit si parul prins in coada, a cantat la acordeon melodia "La Chilia-n port", in timp ce Alex, zis Brotac, a cantat, hip-hop, "Inger si demon" despre toti cei care sunt inchisi pe nedrept.

Apoi, Puiu si Ionut au interpretat o "manea de suflet", intitulata "Rahova - oras de piatra". Fetele crispate si mutrele triste au cedat pe refren, detinutii luandu-se de maini, cantand si lacrimand impreuna cu cei de pe scena: "Rahova- oras de piatra nu vezi mama, nu vezi tata, nu vezi frati nu vezi surori, parca-i fi facut din flori...".

La sfarsit, solistii de ocazie au fost indelung aplaudati de detinuti, care ii aclamau strigandu-le: "Astia canta de parca sunt al doilea Florin Salam". Ca niste adevarati profesionisti, care nu fac rabat de la calitate, detinutii s-au aratat la sfarsit nemultumiti de instrumente si de sonorizare. "Instrumentele sunt cele pe care le avem, cu astea cantam, pentru ca altele nu avem. Astea sunt aici de vreo douazeci de ani. Oricum, din ce in ce s-au mai evoluat cu coloana sonora, cu instrumentele", a spus Sorin, un tanar care mai are de stat doar sapte luni dupa gratii.

Dupa artistii de la Rahova, pe scena a urcat trupa condusa de Mihai Margineanu, pentru o ora de concert dedicat detinutilor. "Esti cel mai tare din muzica asta mai asa , Margineanule! Am si-n celula o caseta cu melodiile tale. Baga mare", i-a strigat un detinut din public. Rand pe rand, "Gore din Chitila" le-a cantat puscariasilor toate melodiile care l-au facut celebru: "Ma iubeste femeile", "Jeana moarta", "A fost odata" sau "Melci, scoici, raci, craci".

"Margineanu are niste versuri care te da pe spate. E foarte tare. Problema este sa invatam si noi cate ceva si sa nu mai venim aicea. Avem probleme si cu societatea, pentru ca noi aici suntem o suta, care sa zicem ca am furat un miliard, dar aia care au ciordit restul de miliarde sunt inca liberi",
a subliniat Mihai intr-un lung oftat.

La sfarsit, Mihai Margineanu s-a intretinut pret de cateva minute cu detinutii, curiosi sa afle cu ce echipa de fotbal tine, daca e insurat sau daca are copii. Margineanu s-a dus acasa si cu daruri confectionate in penitenciar. "Am primit si cadouri facute chiar de detinuti. Sunt niste lucruri facute manual si o barca, care se numeste "Corabia Sperantei" sau "Corabia Detinutilor", pe care o s-o pun langa cele sase pe care le mai am acasa. Mi-au dat-o ca sa ii tin minte pentru toata viata", a marturisit Margineanu la finalul spectacolului. Intrebat despre diferenta dintre muzica cantata in puscarie si cea din afara, Margineanu a facut o comparatie cu florile: "Diferenta intre unul care face scoala si unul care canta din suflet e ca si diferenta intre o floare de gradina si una de camp. Ei sunt flori de camp, deci tot frumoase. Eu sper ca le-am adus putina bucurie in suflet, din pacate aici este doar pentru putin timp", a spus artistul, care a promis ca va reveni sa cante, tot pe gratis, in puscarie, dar de data aceasta alaturi de "mai multi prieteni din showbiz".

In timp ce asteptau incolonati sa fie dusi inapoi in celule, detinutii schimbau impresii cu jurnalistii despre spectacol si planuri de viitor dupa eliberare. "A fost misto Margineanu. Ne-a placut foarte mult. Eu sunt mai vechi, am participat si in anii trecuti. Sunt inchis de zece ani aici. Mai am 11 luni. Si eu cant de vreo noua ani, de cand sunt aici la club. Ma ajuta foarte mult si as vrea sa incerc si afara cand o sa ies. Toate se rezolva afara. Poate o sa facem ceva afara cu prietenii care imi sunt mai buni aici", a marturisit Nicolae, inainte sa fie scos, alaturi de colegi, si dus spre celula.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.