LifeStar 8 Iunie 2009 18:19
Ovidiu Popartan (foto) este primul artist tatuator autorizat din Romania si totodata organizatorul primului targ-expozitie de tatuaje din Romania, Transilvania Tattoo Expo. Pentru a afla mai multe detalii despre eveniment si despre ce presupune a fi artist tatuator, 9AM a discutat cu acesta.
Transilvania Tattoo Expo este primul eveniment de acest gen din Romania si va avea loc la Sibiu, Sala Transilvania in perioada 5-7 iunie 2009. In cadrul evenimentului vor fi prezenti atat artisti tatuatori din Romania, cat si din afara. Acestia vor realiza tatuaje live si vor oferi publicului informatii privitoare la tatuare si tatuaje.


9AM: De ce este Transilvania Tattoo Expo important pentru artistii tatuatori romani si straini?


Ovidiu Popartan: Pentru artistii romani acest eveniment ofera sansa de a cunoaste alti artisti consacrati in domeniu , de a face schimb de experienta , de a stabili legaturi… 'Guest artist' este artistul aflat in vizita la alt studio (n.r. de tatuaje), adica un artist "on the road" poate lucra in alt studio si in acest fel se creaza o colaborare avantajoasa pentru ambele parti implicate: gazda ofera clientilor un artist strain, beneficiaza de experienta si imaginea acestuia, iar vizitatorul are ocazia de a lucra intr-un studio nou, de a vedea toate dedesubturile si de a castiga niste bani in deplasare.

Un alt avantaj este expunerea media a tatuatorilor. La Transilvania Tattoo Expo vor fi prezenti jurnalisti straini care vor poza lucrarile premiate si le vor publica in revistele tattoo din vest – acesta este visul oricarui tatuator (sa apara intr-o revista).

Pentru artistii straini este un prilej de a face cunostinta cu artisti autohtoni si de a mai adauga un premiu in palmares, premiu care atunci cand vom deveni (Transilvania Tattoo Expo) un eveniment cu renume va cantari greu in portofoliul fiecarui castigator.


9AM: Cati artisti tatuatori vor fi prezenti, de unde provin ei si pentru ce sunt renumiti?

O.P.:
Vor fi prezenti peste 40 de artisti din 12 tari, reprezentanti a diferite stiluri de tatuaj (traditional , japonez , realist etc). Unii sunt renumiti datorita premiilor castigate in concursurile internationale cele mai mari, cum este Sarkozy Zsolt, sau pentru faptul ca sunt prezenti de mai bine de 10 ani pe scena tattoo internationala. Altii sunt cunoscuti pentru originalitatea lucrarilor (Fat) sau pentru faptul ca aduc arta lor traditionala aici (Angel). Iar o parte sunt artisti romani care s-au remarcat pe scena international (Kelu, Castor, Bebe). (foto dreapta - tatuaj Bebe)


9AM Ce isi propune sa realizeze evenimentul?


O.P.: Acest eveniment isi propune sa ofere publicului informatii despre ceea ce inseamna o podoaba corporala (primele informatii pertinente in limba romana), despre consecintele acestor "servicii" (riscuri , situatii incompatibile , etc.), toate acestea intr-un spectacol cu muzica rock (trupele Act, Truda si Guerrillas), tatuaje, piercing, efecte pirotehnice si multe surprize.


9AM: Persoanele din public isi pot face tatuaje in cadrul evenimentului?


O.P.:
Evenimentul este deschis publicului, iar biletul pt o zi costa 10 ron. Expozantii vor face tatuaje si publicului (contra cost) si pot fi contactati pe e-mail (lista o gasiti aici.) Unii dintre ei au liste de asteptare la studio care se intind pe perioade de la 6 luni pana la 2 ani.

tatuaj Transilvania Tatoo - Ovidiu Popartan
9AM: Se poate face din meseria de artist tatuator un business in Romania?

O.P.:
Daca pornim de la conceptul de business nu cred ca se poate deoarece nu oricine estre pregatit pentru acest gen de servicii, care sunt pe viata. Exista multi amatori , multi desenatori talentati insa putini tatuatori buni. Aici intrervine experienta si tehnica de a executa pe piele o lucrare perfecta care sa ramana acolo neschimbata tot restul vietii. Rezultatele, recompensele in acest domeniu vin dupa mult timp dupa ce se creaza un bun renume prin calitatea serviciilor. (foto stanga - tatuaj Ovidiu Popartan)


9AM: Ce inseamna pentru Ovidiu Popartan arta tatuarii?


O.P.:
Totul a inceput ca un hobby. Meseria de tatuator o practic din 1999, cand am deschis primul studio legal in Sibiu. Inainte lucram intr-un studio amenajat acasa (cam din 1993).

Pentru mine, studioul este casa mea, aici petrec mai mult de 12 ore pe zi, chiar 7 zile din 7 pe saptamana. A devenit un mod de viata, o forma de exprimare artistica si un mijloc de a-mi castiga existenta.

De fapt, eu imi traiesc acum un vis mai vechi: traiesc in lumea aceasta, in care mi-am dorit sa fiu si din care simt ca fac parte. Particip la conventii din intreaga europa, lucrez ca invitat in studiourile din vest… Toate astea dupa ce acum 13 ani radea lumea cand umblam dupa obtinerea unei autorizatii de prestari servicii tattoo de parca vroiam sa infiintez o scoala de sotron sau altceva total nenecesar. Am fost primul artist tatuator autorizat din tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.