Filmul de productie romaneasca "Katalin Varga", primul lung metraj al britanicului Peter Strickland, a castigat sambata seara "New Talent Pix Award", marele premiu al festivalului de la Copenhaga, informeaza AFP.
Filmul, care, in descrierea AFP, "relateaza povestea bulversanta a unei femei ranite care incearca sa se razbune pe barbatii care au violat-o in trecut", a fost preferat dintre cele 12 productii care au intrat in competitie, informeaza NewsIn.

"Katalin Varga" este o coproductie romano-anglo-ungara scrisa si regizata, in 2008, de debutantul Peter Strickland. Casa de productie din Romania care a fost implicata in acest proiect este Libra Films.

Filmul, care a castigat anul acesta si Ursul de argint pentru sunet la Festivalul de la Berlin, prezinta povestea lui Katalin (interpretata de actrita clujeanca Hilda Peter), o femeie izgonita de acasa de sotul care a aflat ca nu este tatal copilului ei.

Marele premiu al selectiei oficiale al Festivalului de la Copenhaga este consacrat primelor filme ale regizorilor debutanti si este insotit de un cec in valoare de 50.000 de euro.

Premiul publicului, in valoare de 125.000 de coroane daneze (16.780 de euro), a fost atribuit filmului canadian "It's not me, I swear" de Philippe Falardeau, un portret dulce-amar al unui baitel de zece ani. Filmul a fost ales de spectatori din randul a 19 productii care au participat la aceasta sectiune.

Festivalul de la Copenhaga, ce se desfasoara sub sigla CPH:PIX, un acronim intre Copenhagen International Film Festival si Natfilm Festivalen, se va incheia oficial duminica seara, dupa ce a oferit publicului 185 de filme de toate genurile, de pe majoritatea continentelor si pentru "toate gusturile, de la marele public la avangarda", potrivit organizatorilor.

Gratie succesului mare la public al unor filme, cum ar fi "The Chaser" al sud-coreeanului Na-Hong-Jin, "Synecdoche, New York" al americanului Charles Kaufman sau "Disgrace" al australianului Steve Jacobs, care au rulat cu casele inchise, conducerea festivalului a decis sa organizeze proiectii exceptionale luni si marti, pentru a raspunde cererii spectatorilor.

Acest festival "cool", fara glamour si fara paiete, dupa cum spune directorul sau, Jacob Neiiendam, a avut un buget modest, de 9 milioane de coroane daneze (1,2 milioane de euro). Festivalul vizeaza sa "incurajeze si sa ofere o platforma regizorilor debutanti din aproape toata lumea, care aduc ceva nou si un aer proaspat in cinematograful mondial", a declarat Neiiendam.

  • "Katalin Varga", un film realizat in patru ani cu 30.000 de euro

"Katalin Varga" a fost realizat total independent, in aproape patru ani, a fost turnat in Transilvania si a costat mai putin de 30.000 de euro, potrivit BBC. Filmul a concurat anul acesta la Festivalul de la Berlin alaturi de productii precum "The Reader" cu Kate Winslet, castigatoarea Oscarului, sau "Rage" cu Jude Law sau "Pink Panther II" cu Steve Martin si a reusit sa obtina Ursul de argint pentru sunet.

"Cum se face ca un regizor debutant a iesit din anonimat si a fost nominalizat la celebrul festival de la Berlin?
", se intreba in ianuarie BBC, care a stat de vorba cu tanarul artist afland ce l-a inspirat si de ce a ales Transilvania pentru a-si turna productia.

"Nu a fost niciun an intre 1992 si 2008 in care sa nu fi fost implicat in vreo forma de teatru, film sau muzica", a declarat Strickland, care are 36 de ani. "A fost un anonimat in sensul ca eu si un mic grup de prieteni eram complet invizibili institutional. (...) Insa usile la care am batut erau intotdeauna inchise. Acest "de nicaieri" era un loc foarte real si excitant, unde se facea o multime de treaba; nu toata era buna, dar totul se leaga de ceea ce se intampla acum", a explicat el la BBC.

Peter a fost inspirat prima data de lumea cinematografului in 1990, cand a vazut "Eraserhead" al lui David Lynch. I-a schimbat viata. "Eram doar un pusti de 16 ani din Reading si aceasta opera stranie si frumoasa, de atmosfera, m-a luminat pur si simplu", isi aminteste el.

Peter a mers sa studieze artele frumoase si in 1996 fondat un grup muzical-culinar, The Sonic Catering Band, impreuna cu niste prieteni din Reading. Au scos cateva piese si au dat concerte live in toata Europa. Si-a incercat talentele de regizor la teatrul de amatori Progress din Reading. "Am invatat mult despre regie jucind roluri mici in piese si lucrand in stilul meu pana am ajuns la a regiza propria mea adaptare dupa Metamorfozele lui Franz Kafka", a declarat Strickland. "Dupa aceea, facand scrut-metraje si greseli stupide in tot acest proces, a fost un mare pas in formarea mea. Am invatat ca pentru a lucra repede trebuie sa ai cat mai putini oameni posibil", marturiseste artistul.

Filmul sau "Katalin Varga" este foarte diferit de viata din Reading, arata NewsIn. Turnat in Transilvania, filmul o urmareste pe Katalin Varga din momentul in care este alungata din satul ei. Nu-i mai ramane altceva de facut decat sa-l caute pe adevaratul tata al fiului ei, Orban. Katalin si Orbán calatoresc prin Carpati, moment in care ea decide sa redeschida un capitol sinistru din trecutul ei si sa se razbune. Vanatoarea o duce intr-un loc unde in urma cu 11 ani jurase sa nu mai puna piciorul.

"In 'Katalin Varga' am vrut sa scriu despre foarte traditionalele teme ale razbunarii si mantuirii", spune Peter, care s-a mutat in Ungaria pe durata turnarii filmului. "Subiectul razbunarii este foarte inradacinat in societate si plin de contradictii. Razbunarea personala este, prin lege, o crima, pe cand razbunarea politica este aprobata. Si este una dintre putinele crime pe care cu totii le putem intelege. Razbunarea trage dupa sine o reactie pe masura si de aici, incotro ne indreptam?", a explicat Strickland.

Productia s-a filmat in Romania, desi tara in sine nu se regaseste nicio clipa in poveste, spune Peter. "Pentru mine, acest film reprezinta un film Transilvania, dar nu in sensul Dracula. Insa totul este exacerbat - talanga caprelor, greierii, vantul etc. Este un conglometat din ceea ce am simtit eu ca om venit din afara", a marturisit el. "Totul in filmul asta este despre ce inseamna a fi un outsider - personajul Katalin, statutul meu de englez si faptul ca eram in afara industriei de film luptandu-ne sa facem ceva dupa propriile noastre legi. Acea energie - si uneori disperare - este acolo si sunt foarte mandru ca am comunicat asta. Daca oamenii gasesc ca filmul asta rezoneaza cu viata din Romania sau Transilvania, sunt incredibil de flatat. Dar niciodata n-as fi atat de infumurat sa spun ca facem un film romanesc", a declarat Peter Strickland pentru BBC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.