Organizatorii concursului Eurovision au descalificat marti cantecul georgian care il critica pe premierul rus Vladimir Putin, din cauza mesajului sau politic, relateaza AFP.

"Societatea europeana de difuziune (EBU - n.red.) a informat oficial societatea georgiana de difuziune GPB ca versurile cantecului sau pentru a 54-a editie a Eurovision nu respecta regulamentul concursului", au precizat organizatorii intr-un comunicat.

Cantecul "We don't want to put in" este un joc de cuvinte intre ortografia in engleza a numelui premierului rus si verbul "to put in" ( "a introduce"), o expresie care, fonetic, se poate traduce si ca "Nu il vrem pe Putin".
Un grup de experti care supervizeaza concursul a declarat in comunicat ca discursul sau gesticulatia niciunui om politic nu ar trebui tolerata in cadrul concursului.

Georgia trebuie sa schimbe textul cantecului sau sa aleaga un altul pana la 16 martie. Tbilisi a selectionat cantecul, desi initial a intentionat sa boicoteze concursul, din cauza conflictului cu Rusia din august 2008 si in conditiile in care Eurovision va avea loc la Moscova, in luna mai.

Postul public de televiziune georgian care a organizat concursul national si a ales cantecul "We don't want to put in" a refuzat sa faca vreun comentariu, spunand ca nu a primit confirmarea oficiala a deciziei, a declarat o purtatoare de cuvant a postului, Natia Uznadze.

Melodia georgienilor a dat nastere unor manifestatii de protest la Moscova ale tinerilor fideli lui Putin, care considera cantecul o insulta la adresa tarii lor.

Georgia si Rusia s-au aflat intr-un conflict timp de cinci zile in august 2008, iar autoritatile de la Tbilisi il considera pe Vladimir Putin dusmanul sau principal.

Acuzat adesea ca are o jurizare in functie de criterii politice, concursul Eurovision pare anul acesta sa aduca politica si mai pregnant in atentie. De pilda, israelienii au ales ca sa-i reprezinte la Moscova o melodie pacifista, "Trebuie sa existe o alta cale", interpretata de o evreica de origine yemenita si de o araba crestina din Galileea. Evreica Ahinoam Nini si araba Mira Awad, pacifiste convinse, au fost desemnate in 11 ianuarie de Autoritatea israeliana pentru radio si televiziune sa reprezinte statul evreu si coexistenta arabilor si evreilor in aceasta tara. Israelul numara 7,5 milioane de locuitori, dintre care 1,3 milioane de arabi. Participarea lui Mira Awad la acest duet a declansat o polemica aprinsa. Artistii arabi israelieni au semnat o petitie pentru a denunta o "operatiune de propaganda a guvernului israelian", vizand sa legitimeze discriminarea comunitatii arabe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.