Mahala Rai Banda a aparut pe compilatii Buddha Bar si este invitat special la Festivalul de la Szeget
Citiva lautari de nunti au plecat in urma cu citiva ani din Clejani spre suburbiile Bucurestiului, si apoi mai departe, pentru a se impune in formula Mahala Rai Banda, intr-o Europa care, in ultimii ani, adora muzica tiganeasca. Condus de Aurel Ionita, cumnatul lui Ionita Manole, liderul Tarafului din Clejani, Rai Banda este invitata pe scene pe care au urcat mari artisti, precum Cesaria Evora sau Lhasa, si, mai nou, trebuie sa-si gaseasca loc pe o agenda de concert supra-aglomerata pentru a onora invitatia la festivalul de la Szeget, Ungaria.

Mahala Rai Banda apare si pe ultima compilatie Buddha Bar, disponibila de curind si in Romania, dar asta, spun ei, este opera lui Shantel, celebrul DJ german care a reusit sa aduca muzica Balcanilor in discotecile occidentale. Mahala Rai Banda este impresariata de Stephan Karo, managerul belgian al Tarafului Haiducilor, casatorit de 13 ani cu Margareta, sora lui Ionita de la Clejani. "O noua comoara muzicala din est", asa este descrisa formatia, atunci cind scriu despre ea ziare de prestigiu din Vest, cum ar fi "Daily Telegraph", cind trupa este prezentata la radio BBC sau in topuri precum World Chart Europe.

Doua familii de tigani la Clejani

Taraful din Clejani este o familie, (aproape la propriu), inrudita (de asemenea la propriu) cu alte formatii care au reusit sa se impuna. "Pe vremuri, in Clejani existau numai doua mari familii de tigani: Manole si Sandu. Asa ca este usor de explicat de ce sint cu totii rude intre ei", spune Stephane Karo, managerul tarafurilor. Tot usor de explicat este si de ce aproape toti cei din Clejani, ba chiar si din satele invecinate (cum ar fi Mirsa) sint lautari.

S-a vorbit despre Mahala Gipsy Banda, taraful lui Fulgerica, cumatrul lui Ionita de la Clejani, sau Igalo, un taraf mai mic, tot "pui" al tarafului din Clejani, despre care vom auzi poate mai tirziu. Ionita de la Clejani este putin necajit pentru ca Rai Banda a tradat muzica traditionala pentru a sustine unele piese cu chitara electrica sau cu alte instrumente insolite.

DJ Shantel este arogant

O parte a productiei lor a fost mixata de cunoscutul DJ Shantel, din Frankfurt (pe Main, Germania), cel care a reusit sa faca din muzica populara a Estului mari hituri de discoteca. "Nu mai sintem in relatii bune cu Shantel. Am mixat la el in studio, dar, din pacate, el ia o piesa, schimba citeva acorduri si apoi o scoate pe piata ca fiind productia lui. Sint mai multi artisti care se pling ca nu are respect pentru munca lor", spune Karo.

Jazz de mahala

Din aceasta colaborare a rezultat insa o mixtura de genuri muzicale, un amestec de ritmuri valahe, moldovenesti, orientale, tiganesti, cu percutie, elemente pop si chiar jazz. Nu numai in pozitionarea in topul muzicii internationale traditionale Mahala Rai Banda este pe urmele formatilor de renume, ci si in ceea ce priveste agenda de concerte. Incepind din ianuarie 2005, pina in martie 2006, Mahala Rai Banda concerteaza intr-un ritm mai mult decit potrivit muzicii pe care o interpreteaza: Franta, Brazilia, Germania, Elvetia, Japonia, Spania, Italia, Belgia, Danemarca, Finlanda, Olanda, Canada, Austria, Suedia, Ungaria, Portugalia s.a.

In top in Bulgaria

"Esti sexy", piesa mixata de DJ Shantel, pe compilatia "Gypsy electric", este un adevarat hit de discoteca, care incinge petrecerile din vestul european indragostit de Balcani. Numarul 2 de pe album, "Red Bula", este o prelucrare a unei melodii bulgaresti, deci nu e de mirare ca in Bulgaria a ajuns in topurile pop.

Taraful domnesc a cintat doar pentru straini

"Europa cere de vreo zece ani muzica tiganeasca, curent in care se inscrie si Ungaria si din aceasta cauza ne-au invitat la Festival. Nu am cintat niciodata in Romania, decit tot pentru straini, cum ar fi Institutul Francez sau Goethe Institut. Nu e vorba de bani, ca pentru Goethe cintam aproape pe gratis. Si, ca sa va spun sincer, ne-am si mirat. Toti strainii asculta muzica tiganeasca, pe cind la petrecerile de romani la care sintem invitati ni se cere sa cintam "Oh Carolina"", spune Karo.

Lautari romani in lume

Intr-o oarecare masura, Mahala Rai Banda se inscrie in rindul formatiilor ajunse prestigioase in intreaga lume: Taraful Haiducilor, Fanfara Ciocirlia, Formatia Valea Mare, Taraful Ciuleandra, Fanfara din Cozmesti. Punctul comun al acestor formatii este muzica tiganeasca. "Nu inteleg de ce Ministerul Culturii din Romania nu se implica in promovarea unor astfel de proiecte.

Tot ce am auzit din Romania au fost eternele certuri cu privire la manele. E normal sa fie o calitate proasta acolo, in conditiile in care manelistii se straduiesc sa scoata cite o piesa pe saptamina. Dar exista si altceva si nimeni nu cauta", spune Karo, intr-o romaneasca exersata in multii ani traiti alaturi de romani.

Mahala Rai Banda - traducerea in engleza a numelui acestui grup de "lautari" este: Noble Band From the Ghetto. Suna pretentios si interesant, mai ales atunci cind nu intelegi nici o boaba din limba tiganilor. Un dictionar romanes-roman ne spune ca "rai" nu are de-a face cu muzica pop din Algeria (acolo fiind denumita asa), ci ca acest cuvint inseamna: domn, rege, nobil. "Mahala" inseamna cartier. In romaneste, prin urmare, formatia devine "Taraful Domnesc de Cartier". In grupul de suflatori ai formatiei sint fosti membri ai fanfarei militare din Moldova, iar ceilalti sint tineri din mahalaua Bucurestiului, veniti din satul Clejani.

Made in Romania

Rai Banda este una dintre formatiile "made in Romania" (oarecum impropriu spus, deoarece ele sint imprumutate de producatori si case de discuri din strainatate). Diferente inca exista, avind in vedere ca Taraful Haiducilor sau Fanfara Ciocirlia concerteaza intre timp in sali filarmonice si pe scene celebre, iar Mahala Rai Banda inca pe scene mai mici. Dar asteapta sa creasca.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.