Israelienii au ales luni seara o melodie pacifista, "Trebuie sa existe o alta cale", interpretata de o evreica de origine yemenita si de o araba crestina din Galileea, pentru a-i reprezenta la cea de-a 54-a editie a concursului Eurovision din 16 mai, de la Moscova, relateaza AFP.

Evreica Ahinoam Nini si araba Mira Awad, pacifiste convinse, au fost desemnate in 11 ianuarie de Autoritatea israeliana pentru radio si televiziune sa reprezinte statul evreu si coexistenta arabilor si evreilor in aceasta tara, relateaza NewsIn. Israelul numara 7,5 milioane de locuitori, dintre care 1,3 milioane de arabi.

Publicul, care s-a pronuntat prin SMS asupra mai multor melodii interpretate alternativ in ebraica, araba si engleza de cele doua artiste, a votat in favoarea melodiei "Trebuie sa existe o alta cale".

"Cand plang, plang pentru noi doi, suferinta mea nu are nume, iar atunci cand plang, plang pentru acest cer fara mila si spun: trebuie sa existe o alta cale", potrivit textului cantecului.

Participarea lui Mira Awad la acest duet a declansat o polemica aprinsa. Artistii arabi israelieni au semnat o petitie pentru a denunta o "operatiune de propaganda a Guvernului israelian", vizand sa legitimeze discriminarea comunitatii arabe.

"Arabii israelieni care vor sa o impiedice pe Mira Awad sa apere drapelul Israelului reprezinta a cincea coloana", a declarat deputatul de extrema-dreapta Arie Eldad (Uniunea Nationala), referindu-se la un dusman din interior.

Mira Awad, nascuta in 1975 la Kfar Rama, in Galileea, actrita de comedie si cantareata, a fost solista unei formatii rock si a inregistrat mai multe discuri in araba si ebraica. Ea este prima araba care reprezinta Israelul la Eurovision.

Ahinoam Nini, cunoscuta si ca Noa, s-a nascut la Tel-Aviv in 1969, dar a crescut la New York. Artista cunoscuta pe plan international, ea a intrepretat melodii jazz, pop, rock, dar si cantece traditionale evreiesti, alaturi de staruri ca Sting, Steevie Wonder, Carlos Santana sau Mercedes Sosa. Foarte activa in cadrul organizatiilor pentru apararea drepturilor omului, ea a participat in 4 noiembrie 1995 la o manifestatie pacifista la Tel-Aviv, la sfarsitul careia a fost asasinat premierul Yitzhak Rabin de un evreu extremist care se opunea procesului de pace cu palestinienii.

Israelul a castigat de trei ori concursul Eurovision: prima data in 1978, cu "Aba ni bi", apoi in 1979, cu "Halleluyah" si in 1998 cu melodia "Diva", interpretata de cantaretul transsexual Dana International.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.