Filmul "Restul e tacere", regizat de Nae Caranfil, care a obtinut noua premii din 14 nominalizari, este marele castigator de la gala premiilor Gopo 2009.
O Gala senzationala, emotionanta si surprinzatoare, animata de prezenta gazdei show-ului, Maria Dinulescu. De asta au avut parte invitatii din industria filmului si audiovizualului, impreuna cu jurnalistii acreditati, prezenti in seara de 2 martie la Fratelli Studios pentru a asista la decernarea Premiilor Gopo – Premiile Industriei de Film din Romania.

Restul e tacere si Boogie si-au confirmat statul de favoriti ai celei de-a treia editii a Premiilor, filmul lui Nae Caranfil adjudecandu-si nu mai putin de 8 statuete Gopo, printre care se numara pentru Cel mai bun film, inmanat de ministrul Culturii, Theodor Paleologu, producatorului Cristian Comeaga, si Cel mai bun scenariu, oferit de Ursus si primit de Nae Caranfil din mainile lui Mihai Barsan, reprezentantul Ursus, si ale Ozanei Oancea, actrita care joaca rolul principal in primul film semnat Razvan Radulescu, Felicia inainte de toate. Compozitorul francez Laurent Couson, autorul coloanei sonore a filmului regizat de Caranfil, a cucerit trofeul pentru Cea mai buna muzica originala, inmanat de Bianca Brad. Couson este primul francez care cucereste un trofeu Gopo la o categorie competitiva.

Boogie a cucerit 4 Premii Gopo la categorii importante: actorii Anamaria Marinca (Gopo pentru Cea mai buna actrita intr-un rol principal) si Mimi Branescu (Cel mai bun actor intr-un rol secundar) si regizorul Radu Muntean (Cea mai buna regie) au urcat, pe rand, pe scena pentru a-si primi trofeele. Dragos Bucur, castigatorul Premiului Gopo pentru Cel mai bun actor intr-un rol principal, a fost unul dintre marii absenti ai serii, Radu Muntean primind statueta din mainile actorilor Irina Movila si Tibor Palffy, interpretul rolului de senzatie din Katalin Varga.

Momentele dedicate Elisabetei Bostan, premiata cu Gopo pentru Intreaga Activitate, si lui Marin Moraru, distins cu Premiul Gopo pentru Intreaga Cariera, au emotionat audienta, care a aplaudat minute in sir prezenta celor doi pe scena Galei. Elisabeta Bostan, invitata pe scena de actorii Medeea Marinescu si Dan Bordeianu, a multumit tuturor generatiilor de actori si studenti, dar si profesorilor sai, si a subliniat importanta supravietuirii filmului romanesc pentru copii. Actrita Oana Pellea l-a prezentat pe Marin Moraru, vorbind despre primele amintiri care o leaga de marele actor, coleg de generatie si bun prieten cu Amza Pellea.

Un alt moment emotionant a fost cel al Premiului Special acordat unui tehnician, inginerul de sunet Andrei Pap fiind cel rasplatit cu trofeul Gopo la aceasta editie. Intr-un scurt montaj, actorul Mircea Diaconu si regizorii Titus Muntean si Nicolae Margineanu au vorbit despre colaborarea cu Andrei Pap si personalitatea cu totul distincta a acestuia, iar statueta a fost inmanata de Horea Murgu, vizibil emotionat de intalnirea cu Andrei Pap pe scena Galei Premiilor Gopo.

Momentul cu cea mai mare incarcatura emotionala din cadrul Galei a fost, insa, fara indoiala, cel dedicat profesionistilor pe care lumea filmului i-a pierdut in 2009, aparitia numelui lui Stefan Iordache pe ecrane fiind aclamata minute in sir in sala de la Fratelli Studios.

Nici Nunta muta, nici Cocosul decapitat nu au plecat cu mana goala de la Premiile Gopo: Dana Roseanu si Ioana Ionita (Nunta muta) au fost votate de profesionistii din industria de film din Romania performerele anului la categoria machiaj si coafura, in vreme ce regizorul Radu Gabrea (Cocosul decapitat), absent de la decernare, a primit Premiul Special Cotidianul pentru cea mai buna ecranizare, inmanat de redactorul-sef al publicatiei, Adrian Ursu, actritei Victoria Cocias.

Pentru a doua oara in istoria de trei editii a Galei Premiilor Gopo, premiul pentru Cel mai bun scurt metraj a mers la Radu Jude: productia HiFilm Alexandra a fost filmul care i-a convins pe majoritatea votantilor ca merita sa fie rasplatit cu o statueta Gopo. Desi nu a ajuns la Gala, Thomas Ciulei si-a adjudecat primul Gopo din cariera, filmul sau multi-premiat Podul de flori fiind ales Cel mai bun documentar romanesc lansat in 2008.

Jiri Menzel se afla si el, de aseara, in palmaresul Premiilor Gopo, pelicula In slujba regelui Angliei / I Served the King of England (Cehia-Slovacia, 2006) fiind aleasa Cel mai bun film european distriubuit pe marile ecrane din Romania in 2008. Ca de obicei, trofeul a fost inmanat distribuitorului roman al lung metrajului, MediaPro Distribution.

Cei prezenti in sala au putut urmari secvente in premiera din filmele romanesti programate pentru lansare pe ecrane in 2009, printre care se numara mult-asteptatele Cea mai fericita fata din lume (r. Radu Jude), Katalin Varga (r. Peter Strickland), Felicia inainte de toate (r. Razvan Radulescu), Weekend cu mama (r. Stere Gulea), Pac esti mort! (r. Dan Chisu) sau Tatal fantoma (r. Lucian Georgescu).

La fel ca in fiecare an, statuetele au fost realizate de sculptorul Adrian Ilfoveanu, muzica si montajul Galei au fost concepute de Mihai Dobre – DJ Haute Coulture, iar textele Mariei Dinulescu, ale inmanatorilor si ale „vocii” Galei, Johann Pohrib, au fost scrise de Iulia Rugina si Ana Agopian.

La editia din 2008, cel mai bun film de lung metraj a fost desemnat "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", in vreme ce realizatorul acestuia, Cristian Mungiu, a fost desemnat cel mai bun regizor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.