Mircea Cartarescu este cel mai bun scriitor al anului 2004, potrivit juriului prezidat de Mircea Mihaies, care a desemnat Premiile Asociatia Editorilor din Romania (AER), simbata dupa-amiaza. Cartea sa "De ce iubim femeile" a cistigat cel mai important premiul AER, Succesul anului.

Cele 20 de "istorioare", cum isi numeste Mircea Cartarescu eseurile publicare in 2004 sub titlul "De ce iubim femeile", l-au surprins si pe autor, care a declarat ca nu se astepta ca propriile sale povesti de amor sa devina un asemenea succes. Cartea a cistigat anul acesta si Premiul National pentru Proza acordat de cotidianul "Ziarul de Iasi", in valoare de 50 de milioane de lei, decernat pe 3 iunie la Tirgul International de Carte din Bucuresti. De asemenea, "De ce iubim femeile" este a patra in topul vinzarilor de carte din luna mai, realizat de Librariile Diverta.

Peste zece premii pentru poezie si proza

Mircea Cartarescu este un obisnuit al premiilor literare prestigioase. Primul l-a obtinut in 1980, din partea Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru volumul de versuri "Faruri, vitrine, fotografii". A urmat cel al Academiei Romane pe 1989, pentru "Visul", volum de proza a carui traducere in limba franceza a obtinut Premiul pentru cea mai buna carte straina pe 1992. Uniunea Scriitorilor l-a premiat din nou pe Cartarescu in 1990 pentru volumul "Levantul", si in 1994 pentru "Travesti", carte tradusa in franceza, olandeza si norvegiana.

Tot "Travesti" a fost premiata si de Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania, in 1994. Asociatia Editorilor din Romania a inceput sa-l premieze anual pe Mircea Cartarescu din 2002, cind a desemnat volumul "Jurnal I" cea mai buna proza a anului 2001. Aceeasi distinctie a primit si "Orbitor. Corpul" in 2003, iar volumul "Cincizeci de sonete de Mircea Cartarescu cu cincizeci de desene originale de Tudor Jebeleanu" a cistigat Premiul pentru cea mai frumoasa carte in 2004.

Un profesor de literatura

Nascut in 1956, la Bucuresti, Cartarescu a debutat in 1978 in "Romania literara" si a absolvit Facultatea de Litere in 1980. A lucrat apoi ca profesor de limba romana la o scoala generala, ca functionar la Uniunea Scriitorilor si redactor la revista "Caiete critice". Din 1991 este lector la Catedra de Istoria literaturii romane a Facultatii de Litere din Bucuresti. A scris peste 20 de volume de poezie si proza, iar ultimul sau roman, "Jurnal II", a fost lansat vineri, la standul Editurii Humanitas, de la Tirgul International de Carte gazduit de Teatrul National.

De ce iubim femeile

"Pentru ca au sini rotunzi, cu gurguie care se ridica prin bluza cind le e frig, pentru ca au fundul mare si grasut, pentru ca au fete cu trasaturi dulci ca ale copiilor, pentru ca au buze pline, dinti decenti si limbi de care nu ti-e sila (...)Pentru ca joaca sah, whist sau ping-pong fara sa le intereseze cine cistiga (...) Pentru ca au un fel de a gindi care te scoate din minti (...) Pentru ca sint extraordinare cititoare, pentru care se scriu trei sferturi din poezia si proza lumii (...) Pentru ca pina si cea mai dura business-woman poarta chiloti cu induiosatoare floricele si dantelute (...) Pentru ca sint femei, pentru ca nu sint barbati, nici altceva." (Editura Humanitas)

Premiile AER. Asociatia Editorilor din Romania a premiat ieri-seara si cea mai buna carte pentru copii, volumul "Relatare despre Harap Alb", de Stelian Turlea. Cartea "Familiile boieresti din Moldova si Tara Romaneasca" a fost desemnata cea mai frumoasa carte a anului. Albumul "Romania, tinuta umila a splendorii" a fost cea mai frumoasa carte ilustrata din anul 2004. Paralela 45 a avut cea mai buna editare in limba romana a unei carti straine in "Don Quijote de la Mancha", de Miguel Cervantes.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.