Pentru ca pana la cea de-a 81-a editie a premiilor Oscar nu mai sunt decat cateva ore, ne-am gandit sa va oferim un “ghid” pentru a va pune in tema cu ce vedete vor pasi in seara aceasta pe covorul rosu de Teatrul Kodak din Los Angeles. Festivitatea va putea fi urmarita in direct si in Romania pe canalul HBO pe 23 februarie, la ora 3.00.

  • Slumdog Millionaire
Dupa ce la Globurile de Aur a castigat la toate categoriile la care fusese nominalizat - Cel mai bun film drama, Cel mai bun regizor (Danny Boyle), Cel mai bun scenariu (Simon Beaufoy) si Cea mai buna coloana sonora (A.R. Rahman) - "Slumdog Millionaire" este principalul favorit la castigarea Oscarurilor de anul acesta. Potrivit unui sondaj facut recent, filmul care a strans noua nominalizari la Oscar, este si favoritul caselor de pariuri internationale.

De la anuntarea nominalizarilor la Oscar, 22 ianuarie, si pana acum, "Slumdog Millionaire" a avut incasari de aproximativ jumatate din bugetul intreg al filmului, 89 milioane de dolari. Filmul, o coproductie SUA-Marea Britanie-India si regizat de Dany Boyle, este o combintie placuta de romantism si comedie si a demonstrat ca Hollywood si Bollywood pot colabora cu success. Firul narativ al filmului se concentreaza asupra unui tanar indian care participa la un reality-show de cultura generala pentru a-si impresiona prietena.

  • The Curious Case of Benjamin Button
Chiar daca "The Curious Case of Benjamin Button" nu a castigat niciun premiu la Globurile de Aur, in ciuda celor cinci nominalizari, face parte si el dintre favoritii la Oscar, strangand nici mai mult, nici mai putin de 13 nominalizari. Filmul este pe locul doi si pe lista favoritilor caselor de pariuri internationale. "The Curious Case of Benjamin Button", este un film inspirat dintr-o povestire a lui F. Scott Fitzgerald in care Mr. Pitt il interpreteaza pe Benjamin Button, un barbat care, literalmente, isi incepe viata cu sfarsitul.

Productia marcheaza a treia colaborare a lui Brad Pitt cu regizorul David Fincher, dupa "Fight Club" si "Se7en".


  • Frost/Nixon
Desi specaialistii vorbesc ca are sanse mai mici la Oscaruri decat "Slumdog Millionaire", filmul "Frost/Nixon" se numara si el printre preferatele membrilor Academiei Americane de Film, fiind nominalizat la cinci premii Oscar.

La fel ca si “The Curious Case of Benjamin Button”, “Frost/Nixon” nu a plecat acasa cu niciun Glob de Aur, dar asta nu inseamna ca nu are sanse. Ca si celelalte filme mentionate mai sus si acesta se afla printre favoritii caselor internationale de pariuri, dar cu o cota mult mai mica. Inspirat dupa o piesa de-a lui Peter Morgan si avandu-i in distributie pe Kevin Bacon si Oliver Platt, filmul prezinta evenimentele de dupa scandalul Watergate, punand accentul pe prezenta fostului presedinte Richard Nixon in emisiunile TV realizate de David Frost.

  • Milk
Filmul cu cel mai controversat subiect de la Oscar, "Milk" are mari sanse, din cele opt nominalizari, sa castige una dintre statuete datorita performantei lui Sean Penn. Casele de pariuri au fixat o cota de 25 pentru Milk, astfel cine va paria pe acesta 10 dolari va primi 250 de dolari daca va castiga la categoria Cel mai bun film. Filmul, in regia lui Gus Van Sant, a avut un buget de 20 de milioane de dolari si prezinta povestea reala a politicianului Harvey Milk, primul homosexual declarat ales intr-o functie oficiala in America.


  • The Reader
"The Reader" impreuna cu “Frost/Nixon” si “Milk” au avut impreuna incasari mai mici de 25 de milioane de dolari. Specialistii spun despre "The Reader" ca este un film mic care peste noapte “a crescut mare”. Filmul a reusit sa stranga cinci nominalizar iar Kate are mari sanse sa castige un Oscar la categoria Cea mai buna actrita intr-un rol principal, dupa ce acelasi rol i-a adus un Glob de Aur.

"The Reader" incepe cu o poveste de dragoste intre Hanna Scmitz, o femeie misterioasa, si Michael Berg, un adolescent cu zece ani mai tanar decat iubita sa. Dupa ce viata ii desparte, opt ani mai tarziu cei doi amorezi se reintalnesc intr-o sala de judecata, el ca avocat iar ea ca inculpata.

  • Changeling
Chiar daca la Globurile de Aur a pierdut in fata actritei Kate Winslet, Angelina Jolie mai are o sansa sa-si ia revansa la Oscar, unde a fost nominalizata la categoria Cea mai buna actrita intr-un rol principal. Filmul, care a primit trei nominalizari la Oscar, spune povestea, inspirata dintr-un caz real, a unei mame care si-a pierdut fiul si i-a fost adus de catre autoritati un alt copil.

  • Doubt
Pelicula "Doubt" a atras atentia membrilor Academiei Americane de Film si a obtinut cinci nominalizari la Oscar. Roul de calugarita din film ii poate aduce actritei Meryl Streep cel de-al treilea Oscar din cariera, fiind nominalizata pentru a 15-a oara la aceste premii. "Doubt", produs de Scott Rudin si regizat de John Patrick Shanley, este un film plin de mistere despre o calugarita care se confrunta cu un preot ( Philip Seymour Hoffman) pe care il suspecteaza de pedofilie.

  • The Wrestler
Dupa o perioada cam gri, Mickey Rourke a revenit pe marile ecrane in drama "The Wrestler" care a adunat doua nominalizari la Oscar. Actiunea filmului se aseamana foarte mult cu povestea de viata a lui Mickey Rourke, fapt ce l-a ajutat sa intre mai bine pielea personajului care in ianuarie i-a adus primul Glob de Aur din cariera.Specialistii ii dau mari sanse actorului sa plece acasa cu un trofeu si la fel si casele de pariuri international care l-au adaugat pe Rourke pe lista favoritilor, cu o cota maxima de 1.65.

"The Wrestler" spune povestea unui wrestler celebru in anii ’80 care a fost fortat sa se retraga din cauza unor probleme la inima dar totusi mai intra pentru ultima oara in ring pentru a lupta impotriva vechiului sau oponent, Ayatollah.

  • Vicky Cristina Barcelona
Filmul premiat la Globurile de Aur la categoria Cel mai bun film musical sau comedie, "Vicky Cristina Barcelona" a primit o nominalizare la Oscar pentru performanta actritei Penelope Cruz in rol secundar.

Pelicula, in regia legendarului Woody Allen, prezinta peripetiile a doua tinere, foarte diferite, care pleaca in vacanta de vara in Barcelona.

  • The Dark Night
Filmul cu cele mai mari incasari in 2008, “The Dark Night” se pregateste sa adune laurii si la Oscar, unde este nominalizat la opt categorii. Unul dintre cele mai asteptate momente ale serii va fi cu siguranta anuntarea castigatorului la categoria Cel mai bun actor intr-un rol secundar unde Hath Ledger este nominalizat. Rolul maleficului Joker din Batman i-a adus regretatului actor un Glob de Aur si specialistii speculeaza ca are mari sanse sa obtina si un Oscar.

Cu un an in urma, pe 22 ianuarie, actorul australian, in virsta de 28 de ani, a fost gasit mort in locuinta sa din Manhattan, dupa o combinatie toxica de medicamente, socand intreaga lume a Hollywood-ului.

The Dark Night continua seria actiunilor eroice ale lui Batman care incearca sa stabileasca ordinea in Gotham City. Dupa ce in serile trecute Batman i-a eliminat rand pe rand pe: Poison Ivy, The Riddler, Catwoman, Two-Face, The Penguin si Mr. Freeze, a venit randul lui Joker, un criminal psihopat care vrea sa aduca haos in Ghotam City.

  • Revolutionary Road

"Revolutionary Road", filmul care i-a adus cel de-al doilea Glob de Aur actritei Kate Winslet, a fost nominalizat la trei premii Oscar. Chiar daca nu a adus nicio nominalizare pentru actorii din rolul principal, Kate Winslet si Leonardo Di Caprio, filmul poate sa-I aduca lui Michael Shannon primul Oscar din cariera.

Actiunea filmului se concentreaza asupra vietii unui cuplu care aparent duce o viata implinita alaturi de cei doi copii.

Pentru a vedea lista completa cu nominalizarile la premiile Oscar, click aici


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.