Ajunse la editia cu numarul 81, premiile Oscar sunt cele mai importante distinctii acordate in cinematografie, care deschid usa atat pentru actori, cat si pentru regizori, catre onorarii mai mari si catre statutul de legenda a filmului mondial.

Peste 80 de ani de istorie

Premiile Oscar sunt acordate, din 1929 incoace, de Academia Americana de Film. Aceasta a luat fiinta pe 11 mai 1927, ca organizatie profesionala dedicata avansarii artei si tehnologiilor de producere a filmelor, sub conducerea lui Douglas Fairbanks. In prezent, colegiului electoral al academiei numara 5.810 membri, impartiti pe domenii de activitate (actorie, regie, machiaj, imagine, etc.), cea mai numeroasa categorie fiind cea care ii desemneaza pe actori, respectiv 1.250 de specialisti. Procedura de votare are loc prin corespondenta si se desfasoara pe parcursul a doua etape. In prima faza, membrii academiei stabilesc lista nominalizarilor la fiecare categorie in parte, iar apoi, tot prin vot, se aleg castigatorii, relateaza NewsIn.

La prima editie a premiilor Academiei Americane de Film, desfasurata la Roosevelt Hotel de la Hollywood (Los Angeles), cele mai apreciate productii au fost filmele mute "Wings" si "Sunrise", distinse cu premiul pentru "Pelicula remarcabila" si, respectiv, "Pelicula artistica unica". Tot atunci, studiourile Warner Bros. au fost recompensate pentru ajutorul dat la revolutionarea industriei prin populara pelicula cu sunet "The Jazz Singer". La a doua editie, desfasurata in 1930, s-a acordat, pentru prima oara, o statueta, simbolizand Premiul de Merit al Academiei, care a primit apoi denumirea de Oscar. Mary Pickford a fost prima castigatoare a statuetei pentru cea mai buna actrita, datorita prestatiei din filmul "Coquette".

In prezent, trofeul la care ravneste orice cineast este inalt de 33 de centimetri si cantareste 3,85 kilograme. Statuetele sunt realizate din britanium, un aliaj de cositor-cupru-antimoniu, si sunt placate cu nichel, cupru, argint si aur de 24 de karate. Costul de productie este de aproximativ 18.000 de dolari pentru fiecare statueta. La baza, aceasta are gravat un numar de serie, iar pe o placuta este scris textul "Statueta nu poate fi vanduta, transmisa sau transferata fara a fi, anterior, oferita academiei".

Organizatorii au dreptul de preemptiune, prin contract, pentru suma de 10 dolari. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, din cauza crizei de metale si a fondurilor reduse, premiile au fost realizate din ipsos pictat. In istoria de peste 80 de ani a Oscarurilor au fost decernate, in total, 2.701 trofee.

Katherine Hepburn detine recordul Oscarurilor

Prima ceremonie televizata a avut loc in 1953, cand gazda a fost actorul britanic de comedie Bob Hope, cel care, de altfel, a prezentat de cele mai multe ori decernarea premiilor, la 19 editii.
Cele mai multe premii Oscar individuale, patru la numar, au fost castigate de actrita Katherine Hepburn si de regizorul John Ford. Ei sunt urmati in acest clasament de Jack Nicholson, cu trei premii, care, aflandu-se inca in activitate, poate sa doboare, teoretic, recordul detinut de Hepburn si Ford.

Printre cei cu doua Oscar-uri primite se numara Bette Davis, Meryl Streep (nominalizata si anul acesta), Sally Field, Spencer Tracy, Gary Cooper, Robert De Niro, Dustin Hoffman, Daniel Day Lewis, Tom Hanks si Marlon Brando. In semn de protest impotriva imperialismului si a rasismului, ultimul dintre ei a refuzat, in 1973, cea de-a doua distinctie, acordata pentru rolul din "The Godfather".

Cel mai tanar castigator al unui Oscar a fost actrita Tatum O'Neal, care, in 1973, la varsta de 10 ani, a impresionat juriul prin rolul din "Paper Moon". Cei mai varstnici actori distinsi cu premiile Academiei Americane de Film au fost Henry Fonda, in 1982 , atunci in varsta de 76 de ani, pentru rolul din "On Golden Pond", si Jessica Tandy, in 1990, la varsta de 80 de ani, pentru prestatia din "Driving Miss Daisy".

In 2008, marele castigator la gala Oscar a fost "No Country for Old Men", care, pe langa premiul categoriei Cel mai bun film al anului, si-a adjudecat si trofeele pentru cel mai bun regizor (Ethan si Joel Coen), cel mai bun actor in rol secundar (Javier Bardem) si cel mai bun scenariu adaptat (Ethan si Joel Coen).

Filmul romanesc - premiat la festivaluri, inexistent la Oscaruri

Cinematografia romaneasca nu a inregistrat niciun succes la Oscar. Mai mult, filmele autohtone nu au ajuns nici macar pe lista nominalizarilor, in ciuda premiilor, nu putine, castigate la festivaluri internationale.
Cel mai aproape de o nominalizare a fost actrita Maia Morgenstern, creditata multa vreme cu sanse reale de a intra in cursa pentru Oscarul acordat celui mai bun rol secundar feminin, datorita prestatiei din "The Passion of the Christ", film regizat de Mel Gibson in 2004. In cele din urma, insa, Morgenstern nu a fost inclusa pe lista nominalizarilor si a ratat, astfel, prezenta la ceremonia din 2005.

Cele mai premiate filme romanesti ale ultimilor ani, "Moartea domnului Lazarescu" si "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", semnate de Cristi Puiu si, respectiv, Cristian Mungiu, nu au atras nici ele atentia membrilor Academiei Americane. Iar asta in ciuda recunoasterii internationale de care s-au bucurat cele doua pelicule la festivaluri printre care si prestigiosul Cannes.

Pentru Oscarurile din 2009, propunerea Centrului National al Cinematografiei la categoria Cel mai bun film strain a fost pelicula "Restul e tacere", regizata de Nae Caranfil, insa nici aceasta productie nu a intrat pe lista nominalizarilor.

Gala 2009, in direct la HBO Romania

In acest an, gala de decernare a premiilor Oscar, ajunsa la cea de-a 81-a editie, va avea loc la Teatrul Kodak din Los Angeles, o sala cu 3.400 de locuri. Festivitatea va fi transmisa in direct, in versiune originala nedublata, de HBO Romania, pe 23 februarie, la ora 3.00.

Gazda de anul acesta a galei va fi actorul australian Hugh Jackman, cunoscut in special pentru rolurile din "Prestige", "Van Helsing" si "X-Men".
Desi la ceremonia de duminica vor fi decernate premii la 24 de categorii, Academia are pregatite 50, pentru eventualitatea in care fiecare categorie va avea mai mult de un castigator.

Peliculele "Slumdog Millionaire" si ''The Curious Case of Benjamin Button'' sunt principalele favorite la Premile Oscar 2009, cu zece, respectiv 13 nominalizari. Cele doua productii se afla, printre altele, pe lista nominalizarilor la cea mai importanta categorie - Cel mai bun film. Celelalte trei filme nominalizate la aceasta categorie sunt ''Frost/Nixon'', "The Reader" si "Milk".
La categoriile Cel mai bun actor si Cea mai buna actrita, favoriti se anunta Mickey Rourke, pentru rolul din "The Wrestler", si Kate Winslet, pentru prestatia din "The Reader".

La categoria Cel mai bun actor in rol secundar, cea mai interesanta nominalizare este cea a lui Heath Ledger, pentru rolul The Joker din "The Dark Knight" - unul dintre marile succese de casa ale anului 2008. Ledger, care a murit pe 22 ianuarie 2008, la varsta de 28 de ani, din cauza unei supradoze accidentale de medicamente, ar urma sa "primeasca" prestigioasa distinctie post-mortem, prin intermediul fiicei sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.