Trupa Mandinga si invitati de talie mondiala va invita la trei zile de mega-petreceri, concerte live, concursuri si spectacole pe ritmuri latino-americane, cu ocazia celui mai important eveniment de salsa din Romania. Va tenteaza?

Intre 20 si 23 februarie, la Rin Grand Hotel Bucuresti va avea loc cea de-a treia editie a Congresului Mandinga Salsafest. Pe parcursul a trei zile, dansatori si trupe cu rezonanta in lumea salsa, dar si cei mai buni dj si instructori, vor sustine workshopuri si concerte de cea mai buna calitate, demonstratii si show-uri prin care ne vor impartasi pasiunea lor pentru dansurile latino, cu precadere salsa.

Un alt motiv pentru a petrece pana in zori si de a ne bucura de fenomenul salsa este celebrarea a sase ani de existenta a trupei Mandinga, eveniment punctat in cadrul Salsafest 2009. Festivalul a fost initiat cu trei ani in urma de catre membrii trupei, promotori veritabili al muzicii latino-americane, fiecare editie aducand in Romania cele mai importante nume ale muzicii salsa pe plan mondial.

Astfel ca, evenimentul de la sfarsitul saptamanii nu face exceptie in ceea ce priveste invitatii surpriza, participanti nelipsiti la congrese de salsa din intreaga lume. Printre acestia se numara dansatorii Adrian & Anita, campioni in Spania in 2004 si 2006, in Suedia in 2005 si in Puerto Rico in 2007 si 2008, care vor acompania in pasi de salsa prestatiile formatilor invitate.

Johnny Vaquez si Luis Vasquez, coregrafi si dansatori in filmele "Dirty Dancing" si "Dance with me", vor sustine de asemenea spectacole incendiare, alaturi de partenerele lor, Jennifer Silvas si Mellisa Fernandez

Prezenti pe scena Ring Hotel vor fi si Nuno & Vanda din Portugalia, dansatori profesionisti de salsa, care se evidentieaza prin spectacole de styling.

Surpriza congresului o reprezinta insa prezenta grupului MERCADONEGRO, invitat special in acest an. Mercadonegro este in acest moment una dintre cele mai apreciate trupe de salsa din intreaga lume, presa de specialitate numindu-i "Ambasadori mondiali ai muzicii salsa". Trupa are la activ participari in cadrul unor festivaluri importante, precum Pavarotti and Friends (Modena, Italia), Montreux Jazz Festival (Elvetia), si a cantat alaturi de nume cu rezonanta pentru muzica latino, precum Carlos Santana si Celia Cruz.

Din peisajul marilor vedete nu puteau lipsi sarbatoritii evenimentului, trupa Mandinga, care va sustine un concert aniversar sambata, incepand cu miezul noptii. Prestatia live a celor 10 artisti se anunta si de aceasta data incendiara, showul trupei fiind completat de dansatorii SalsaPhoria. Supranumita "La Orquesta de Salsa", Mandinga exploreaza o zona stilistica vasta, adoptand stiluri precum son& salsa, merengue, timba, cha-cha-cha, dar si bolero, cumbia, reggaeton, latin pop si latin jazz.

Afterparty-urile vor avea loc in clubul Salsa4u si vor fi animate de unul dintre cei mai buni si mai populari DJ-i de salsa, DJ BAT din Spania. Set-urile sale sunt nelipsite la cele mai mari congrese de salsa din intreaga lume.

"Mandinga Salsafest propune prezenta si in Romania a unui congres de salsa mondial, care, pe modelul adoptat de alte tari, asigura participarea celor mai cunoscute vedete salsa din lume. Prin intermediul evenimentelor de acest gen vrem sa castigam cati mai multi adepti ai 'aromei cubaneze', carora sa le oferim de la an la an cele mai bune spectacole, sustinute in premiera de artisti recunoscuti mondial", ne-a dezvaluit despre Salsafest Sergiu Stoiadin, impresarul trupei Mandinga si organizator Salsafest.

Aflati programul complet al congresului dar si toate detaliile cu privire la participare pe www.salsafest.ro

Salsa - scurt istoric

Daca va intrebati cine a dat nastere salsei, nu exista un raspuns cert, deoarece fenomenul a aparut la convergenta dintre mai multe civilizatii si culturi. O varianta universal valabila este aceea ca salsa reprezinta o sinteza a mai multor stiluri latino si afro-caraibiene, la aparitia si dezvoltarea carora au participat atat cubanezii, cat si portoricanii si nord-americanii. La inceputul anilor '60, epoca de glorie a Mambo-ului era pe sfarsite. Cu aceasta ocazie, muzica cubaneza a fost exilata la periferia societatii, in zona Manhattan, Bronx si Harlem. Odata cu schimbarile politice si culturale aparute in urma revolutiei lui Fidel Castro, rolul de principali promotori ai culturii latino a fost asumat de catre emigrantii portoricani. In aceasta atmosfera plina de interferente culturale, emigrantii din America Latina provenind in special din Puerto Rico, Republica Dominicana, Cuba, Venezuela si Columbia, s-a creat “New York Latin Sound”. Si cum acesta, ca si Jazz-ul, Rock & Roll-ul, Disco sau R&B, trebuia sa poarte un nume, a fost denumit Salsa. Salsa este un cuvant spaniol care, in traducere libera, inseamna "sos". Un sos picant, format din diferite ingrediente care dau preparatelor culinare cu specific caraibian savoarea caracteristica. In argoul muzicii latino, cand in muzica sunt prezente toate ingredientele care o fac atat de delicioasa, latino-americanii spun: "La musica tiene Salsa y Sabor". Noul stil a prins viata la mijlocul anilor ’60, inceputul anilor ’70, cand tineri dansatori si artisti incep sa promoveze muzica si dansul prin organizarea de festivaluri si concerte, in diferite locatii. Insa adevaratul imbold care a dus la “explozia” salsei l-a reprezentat prima ceremonie Latin NY Music Awards, din mai, 1975. Ceremonia a primit din partea mass-media din intreaga lume cea mai mare atentie acordata vreodata unui eveniment legat de muzica latino din acea vreme si a reprezentat rampa de lansare pe plan international a Salsei.

Fenomenul Salsa in Romania

Un fenomen relativ recent in Romania, caracterul pasional al acestui stil de muzica si dans si-a spus cuvantul si in tara noastra, "mania" salsa luand amploare in ultimii ani. In prezent, exista o comunitate insemnata de "salseros", care se dezvolta pe zi ce trece. Dovada stau scolile de dans aparute dar si cluburile specifice agestui gen.

Tot mai multi conationali, de diferite varste si profesii, vor sa iasa din cotidian, sa se relaxeze dupa orele stresante de munca, sa-si impresioneze apropiatii, sa aduca o schimbare in viata lor sau pur si simplu sa incerce stilul de viata salsa, fara a stii prea bine despre ce este vorba, cum s-a intamplat si in cazul meu. In urma cu cinci luni, la insistentele unui bun prieten, am inceput sa frecventez cursuri de salsa, decizie ce s-a dovedit a fi cea mai buna din anul 2008. De ce am tinut sa mentionez acest aspect? pentru a-mi permite sa caracterizez fenomenul salsa in cateva cuvinte dar si sa va impartasesc o parere proprie, de ansamblu, cu privire la dansul si muzica salsa.

Salsa inseamna buna dispozitie, evadare, socializare, energie pozitiva, recapatarea increderii in sine dar si un mod placut de intretinere a conditiei fizice. Lista considerentelor poate continua cu un amestec de ingrediente precum muzica vesela si antrenanta, prietenie, pasiune si dragoste. Lasand la o parte istoria provenientei si cultura vasta si impresionata, in spatele pasilor da dans sta libertatea fiecaruia dintre noi, atat in miscare, cat si in gandire.

In final, mai am doua sfaturi: pentru cei care nu fac parte din comunitatea salsa - Puteti pasi cu dreptul in lumea dansului cu Mania Latina, iar pentru cunoscatori dar si pentru cei aflati la inceputul descifrarii tainelor dansului si muzicii salsa - Nu ratati Mandinga Salsafest 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.