Anul 2008 a fost anul scurtmetrajelor romanesti, care au luat cele mai importante doua premii la festivaluri internationale, precum cel de la Berlin si cel de la Cannes, iar lungmetrajele au fost mai putin apreciate, a spus Constantin Fugasin, unul dintre organizatorii festivalului Best Film Fest.

“Anul 2008 a fost anul scurtmetrajelor romanesti in festivalurile internationale, care au luat cele mai importante doua premii, cel de la Berlin si cel de la Cannes. Lungmetrajele au fost mai putin apreciate, si pe plan intern, si la nivel international, dupa ce anul 2007 culminase cu cel mai important trofeu European, Palm d’Or, luat de filmul "4 luni, 3 saptamani, 2 zile", a declarat pentru NewsIn Constantin Fugasin, reprezentant al unui distre organizatorii festivalului Best Film Fest.

Referindu-se la ce a insemnat anul 2008 pentru cinematografia romaneasca, acesta considera ca au fost doua filme apreciate de criticii romani: “Restul e tacere”, un film dificil, de epoca, si “Boogie”, un film "de alta factura, care aduce o stralucire aparte in cinematograful romanesc".

"Faptul ca se fac filme bune e o dovada ca cinematografia romaneasca functioneaza normal", a adaugat Fugasin.

Acesta considera ca, spre deosebire de editiile anterioare, nici un film romanesc de lungmetraj nu a iesit foarte tare din pluton, desi “Restul e tacere” e un "film dificil, bine facut".

"Din anii ’90 incoace, cinematografia romaneasca nu a mai produs ceva asemanator, imi vine in minte sa-l compar cu un film din anii ’60, "Darclee". Prin el, Nae Caranfil dovedeste ca e un regizor serios, profesionist. Toate filmele sale vor ramane in istoria cinematografiei romanesti",
spune Constantin Fugasin.

Organizatorii acestui festival spun ca au dorit ca la fiecare inceput de an nou sa faca o scurta analiza a productiilor anului anterior si sa vada ce a oferit piata de film romanesc.

"Mi se pare remarcabil ca in 2008, in ciuda faptului ca nu am intrat in marile competitii cu niciun lungmetraj, au fost castigate premii internationale la scurtmetraje, ca intra filme romanesti in competitii internationale, ca s-au creat mai multe filme independente romanesti, majoritatea scurtmetraje, dar si lungmetraje, cum este “Elevator”, premiat si in cadrul Best Film Fest", remarca Fugasin.

In plus, retrospectiva productiilor din anii trecuti dovedeste ca exista o "pepiniera de regizori romani mult mai serioasa decat credeam, ca acestia au forta de a aduce un aer proaspat atat in cinematografia romaneasca, cat si in cea internationala”, considera organizatorul festivalului.

Evenimentul, aflat la cea de-a IX-a editie, se desfasoara la Cinema Studio, intre 23 si 29 ianuarie, si prezinta cele mai bune filme ale anului 2008, alese pe baza voturilor unui juriu de specialitate, format din jurnalisti culturali si critici de film.

Cel mai bun film al anului a fost ales “Restul e tacere”, iar Cel mai bun regizor, Nae Caranfil.
Premiul pentru Cel mai bun actor a fost acordat lui Dragos Bucur, pentru rolul din filmul “Boogie”. Ana Maria Marinca a obtinut premiul pentru cea mai buna actrita tot penru acest film.

Cel mai bun scurtmetraj a fost ales “Alexandra", iar Cel mai bun film independent, “Elevator”

“Premiile festivalului se dau pe voturi, e o numaratoare la care participa jurnalisti din domeniul culturii si critici de film. Anul trecut a fost o recolta mai bogata, pentru ca erau mai multe filme romanesti, cu premii mai mari", a declarat crticul de film Irina Margareta Nistor.

Aceasta a mai spus ca anul acesta au fost introduse doua noi sectiuni: “Cel mai vizionat film strain al anului” cea fost acordat peliculei “O calatorie spre centrul pamantului”, care a inregistrat incasari de un million de euro din vanzarile de bilete, "ceea ce este un record in Romania si “Cel mai vizionat film romanesc al anului”, pentru pelicula lui Sergiu Nicolaescu, “Supravietuitorul”.

Cel mai bun film al anului 2008 a fost ales “There will be blood”.

Organizatorii acestui eveniment sunt Asociatia Film Romania (AFR), Independenta Film, Agentia Champions si Asociatia Criticilor de Film din cadrul Uniunii Cineastilor din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.