In articolul despre moartea lui Felt, New York Times il numeste "cea mai faimoasa sursa anonima din istoria Americii". Felt, numarul doi in FBI cand a izbucnit scandalul Watergate, a pastrat secretul in privinta rolului sau in acest dosar timp de 30 de ani, relateaza NewsIn. De abia in 2005, la varsta de 91 de ani, numele sau a aparut intr-un articol din Vanity Fair scris de avocatul familiei lui Felt. "Sunt tipul pe care ei il numeau 'Deep Throat' ", i-a spus Felt avocatului John O'Connor.
Ani de zile, lumea a speculat in legatura cu identitatea lui "Deep Throat", al carui nume este inspirat de titlul unui film pornografic foarte popular.
Woodward a declarat ca a apelat la Felt dupa ce el si Bernstein au inceput sa scrie despre intrarea prin efractie in birourile Comitetului national democrat din complexul Watergate din Washington. "Acele era momentul in care o sursa sau un prieten din agentiile investigative ale guvernului devine extrem de pretioasa. L-am sunat pe Felt la FBI. A fost prima noastra discutie despre Watergate", a povestit jurnalistul.
Potrivit lui Woodward, Felt i-a spus ca acest caz urma sa ia proportii uriase. Apoi a inchis brusc telefonul, dar a continuat sa ofere informatii pe parcurs.
Felt si Woodward se intalneau intr-o parcare subterana, "Deep Throat" coroborand informatiile pe care reporterii ziarului le obtineau din diverse surse. "Felt era de parere ca proteja astfel biroul, incercand, chiar si clandestin, sa gaseasca o modalitate de a transmite informatii din interogatoriile FBI si dosarele agentiei catre public, pentru a ajuta la formarea unei presiuni publice si politice care sa-l faca pe Nixon si pe oamenii lui sa dea socoteala", potrivit lui Woodward. "Il dispretuia pe Nixon, ca si eforturile Casei Albe de a manipula biroul din motive politice", a subliniat jurnalistul.
Nixon a demisionat in cele din urma in 1974. Mai mult de 30 de oficiali au pledat vinovat sau au fost condamnati in acest scandal, printre care procurorul general John Mitchell, care a executat 19 luni de inchisoare pentru conspiratie, obstructionarea justitiei si sperjur.
Felt a negat in repetate randuri ca el era "Deep Throat". Chiar si Nixon il suspecta. Un presonaj inspirat de Felt a fost creat pentru cartea si filmul "Toti oamenii presedintelui", povestea spusa de Woodward si Bernstein despre scandalul Watergate.
Luna trecuta, cei doi jurnalisti l-au vizitat pe Felt in Santa Rosa, aceasta fiind prima intalnire a lui Bernstein cu faimoasa sursa, care a discutat numai cu Woodward pe perioada scandalului.
Nascut la 17 august 1913 in Idaho, Felt a venit la Washington ca angajat al Capitoliului si mai tirziu a lucrat in Comisia federala pentru comert, inainte de a intra in FBI, in 1942. A lucrat in sectia pentru spionaj din FBI in perioada celui de Al Doilea Razboi Mondial si apoi a supervizat unele dintre primele investigatii ale FBI asupra crimei organizate.
Felt a devenit numarul trei in FBI in 1971 si a fost foarte dezamagit cand Nixon l-a numit pe Patrick Gray la conducerea biroului, dupa moartea lui J. Edgard Hoover, in 1971. Felt a fost condamnat in 1980 pentru autorizarea unor intrari prin efractie in cinci locuinte din New York si New Jersey, ca parte a operatiunilor FBI de anihilare a grupului radical Weather Underground. A primit o amenda de 5.000 de dolari si a fost "iertat" de presedintele Ronald Reagan in 1981.
Felt si sotia sa, Audrey, care a murit in 1984, aveau doi copii.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Beneficiile consumului de broccoli și rețete delicioase
Sursa: garbo.ro
-
Reacția lui Călin Georgescu după anularea alegerilor: Sistemul corupt din...
Sursa: kudika.ro
-
Georgescu, după decizia CCR: Toate sunt scoase din context. Dacă ei spun e...
Sursa: wall-street.ro