Regizorul francez Roman Polanski a cerut justitiei din California sa renunte la urmaririle penale, la 30 de ani de la fuga sa din Statele Unite, unde risca inchisoare pentru ca a intretinut relatii sexuale cu o adolescenta, relateaza AFP

Avocatii sai au spus ca au prezentat noi dovezi ce arata ca regizorul, acum in varsta de 75 de ani, nu a benficiat pe atunci de o procedura penala echitabila la Los Angeles.

Avocatii Chad Hummel si Bart Dalton au explicat ca un documentar recent asupra acestei afaceri a evidentiat "comportamente si comunicatii proaste intre Curte si biroul procurorului, ce incalcau egalitatea in fata legii si despre care nu stiau nici acuzatul, nici avocatii sai". Potrivit acestora, afacerea constituie "un exemplu clasic al modului in care sistemul nostru judiciar poate fi manipulat si drepturile calcate in picioare, printr-o alianta proasta intre tribunale si Parchete".

Filmul la care se refera cei doi - "Roman Polanski: wanted and desired" - a fost difuzat in iunie de HBO. Regizat de Marina Zenovich, tonul sau este favorabil regizorului Polanski. Cand a fost difuzat, tribunalul din Los Angeles a obtinut de la procurori o modificare a finalului documentarului. In prima versiune, documentarul afirma ca un judecator din Los Angeles i-a propus lui Polanski in 1997 sa revina in SUA pentru a fi condamnat, iar in schimb nu urma sa mai fie trimis la inchisoare.

Documentarul asigura ca magistratul a pus o conditie: audierea sa fie televizata. Insa tribunalul a negat: "nu a fost pusa nicio conditie de acest gen de catre repectivul judecator, nici in 1997, nici in alt moment".

Polanski, nascut in Franta din parinti polonezi si crescut in Polonia, a pledat vinovat pentru "relatii sexuale ilegale" dupa ce a fost arestrat in urma plangerii parintilor unei adolescente de 13 ani.

Regizorul a fugit din Statele Unite inainte de anuntarea verdictului.

Faptele s-ar fi desfasurat in locuinta lui Jack Nicholson din Hollywood. Potrivit politiei, regizorul filmului "Chinatown" i-a dat alcool si droguri victimei cu care facea o sedinta foto pentru o revista, si apoi a violat-o.

Procedura impotriva sa nu a fost anulata, dar cineastul nu a pus piciorul in SUA de 30 de ani, nici macar pentru a primi Oscarul pentru cel mai bun regizor in 2003, pentru "Pianistul".

Un purtator de cuvant al biroului procurorului din Los Angeles, Sandi Gibbons, a spus ca administratia sa "nu a primit niciun document de la avocatii lui Polanski".

Intr-un interviu pentru AFP din septembrie, Christopher Sandford, autorul unei recente biografii neautorizare a lui Roman Polanski, a recunoscut ca acesta nu a beneficiat de circumstante chiar corecte in aceasta afacere care a avut loc in timpul unei ofensive mediatice impotriva sa.

Polanski devenise in randul opiniei publice un "pradator", la opt ani de la uciderea sotiei sale insarcinate, Sharon Tate, de catre adeptii lui Charles Manson, potrivit biografului.

Condamnat la o "evaluare" de trei luni intr-o inchisoare, Polanski a stat acolo 47 de zile. La 31 ianuarie 1978, la o zi de la intalnire dintre avocatii sai si un judecator, in cursul caruia acesta a sugerat ca-l va trimite pe Polanski dupa gratii, acesta a luat avionul spre Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.