Ultima batalie a "Razboiului Stelelor" a debutat joi pe marile ecrane din intreaga lume, inclusiv in Romania. "Episodul III - Razbunarea Sith" este ultimul film al seriei care l-a facut celebru si miliardar pe scenaristul si regizorul american George Lucas. Povestea intergalactica in sase episoade a inceput in 1971 si s-a dovedit a fi una dintre cele mai profitabile productii cinematografice din istorie. Pelicula"Razbunarea Sith" a avut avanpremiera joi, la Hollywood Multiplex, si poate fi vizionata toata saptamina in opt cinematografe din tara: Hollywood Multiplex, Movieplex din Plaza Romania, Glendale Jollie Ville, Cinema Patria si CinemaPro in Bucuresti si in principalele cinematografe din Cluj, Timisoara si Constanta.

1971 - George Lucas incepe sa scrie scenariul "Razboiului Stelelor". In 1973 se lanseaza primul film de succes al lui George Lucas, "American Grafitti", cu incasari de peste 115 milioane de dolari. Filmul a devenit cea mai profitabila productie cinematografica de la Hollywood in acel moment si l-a transformat pe Lucas intr-un milionar si intr-unul dintre cei mai promitatori tineri regizori americani.
1975 - Lucas termina povestea lui Anakin Skywalker, dar scenariul s-a dovedit a fi mult prea lung pentru un singur film, astfel incit regizorul imparte povestea in doua trilogii. Prima trilogie prezinta viata tinarului Jedi, Anakin Skywalker, iar partea a doua il aduce in prim-plan pe tatal acestuia, Luke. Regizorul a hotarit sa filmeze mai intii a doua parte a trilogiei, pentru ca povestea era mai spectaculoasa. Marile studiouri americane au refuzat insa proiectul regizorului, mai putin Twentieth Century Fox care, in urma succesului cu "American Grafitti", l-a creditat pe Lucas cu 10 milioane de dolari pentru primul film din serie, "Episodul IV: O noua speranta".

1977 - "Episodul IV" se lanseaza pe 20 mai si incaseaza doar in prima zi de vizionare peste 200 de mii de dolari, iar la sfirsitului anului devine filmul cu cel mai mare succes de casa din istoria cinematografiei, cu incasari de peste 290 de milioane de dolari.
In prima parte a trilogiei, tinarul fermier Luke Skywalker se aliaza cu Han Solo, Chewbacca, Ben Kenobi si druizii C-3PO si R2-D2 pentru a o salva pe Printesa Leia, conducatoarea rebelilor, capturata de fortele Imperiului Galactic.
1979 - Incepe productia la "Episodul V: Imperiul Contraataca" iar in 1980 filmul ajunge in cinematografe. In cel de-al patrulea episod, Luke Skywalker se antreneaza cu unul dintre cei mai buni maestri Jedi, Yoda, in timp ce fortele galactice, conduse de Darth Vader, ii urmaresc pe rebeli in incercarea de a-l captura pe Luke.

1982 - Ultima parte a primei trilogii intra in productie. "Episodul VI: Intoarcerea cavalerilor Jedi" este lansat un an mai tirziu. In film, vinatorul de recompense Han Solo este prins, druizii si Printesa Leia ii vin in ajutor, in timp ce Luke isi continua antrenamentul pentru a deveni cavaler Jedi. Dupa acest film, Lucas promite ca va urma o alta trilogie care va spune prima parte a povestii "Razboiului Stelelor", atunci cind tehnologia ii va permite realizarea efectelor speciale pe care si le doreste. Asteptarea dureaza mai bine de 16 ani.
1994 - Lucas incepe sa lucreze la scenariul celei de-a doua trilogii. Filmarile la primul film din serie, "Episodul I: Amenintarea Fantomei", incep in 1997. Pentru prima data, Lucas este si regizorul filmului. Compania de efecte speciale a lui George Lucas, Industrial Light&Magic, a creat un software revolutionar pentru efectele speciale folosite in primul episod. In 1988 regizorul a anuntat ca si prima parte a seriei va fi realizata tot de studiourile Twentieth Century Fox.

1999 - Pe 19 mai se lanseaza in cinematografe "Episodul I: Amenintarea Fantomei", cu cele mai mari incasari din istoria cinematografiei americane, peste 28 de milioane de dolari intr-o singura zi si peste 900 milioane de dolari la nivel mondial. Episodul 1 a fost depasit in incasari doar de filmul "Titanic", regizat de James Cameron.

Primul episod al celei de-a doua trilogii povesteste copilaria lui Anakin Skywalker, tatal lui Luke si cel care va deveni comandantul fortelor Imperiului Galactic, Darth Vader. Anakin se imprieteneste cu doi cavaleri Jedi, Obi-wan si Qui-Gon Jinn, si impreuna incearca sa o ajute pe regina Amidala sa-si salveze lumea, planeta Naboo. Tot in 1999, George Lucas anunta ca a inceput deja sa lucreze la scenariul celui de-al doilea episod, pe care, de asemenea, il va si regiza. Productia episodului II, "Atacul clonelor", incepe in anul 2000.
2002 - "Atacul clonelor" are premiera pe 16 mai, cu incasari de 110 milioane de dolari in primele patru zile de la lansarea in America. Anakin Skywalker se indragosteste de printesa Padme Amidala, devenita senator al planetei Naboo. Separatistii incearca sa o asasineze, iar cancelarul Palpatine cere ajutorul armatei clonelor pentru a apara Republica. In 2003, Lucas incepe sa lucreze la ultimul episod al seriei, "Razbunarea Sith".

2005 - Ultimul episod din prima parte a trilogiei "Razboiul Stelelor", "Razbunarea Sith", a fost lansat ieri in cinematografele din intreaga lume. Cavalerul Jedi Obi-Wan ajunge general, Palpatine este corupt si se proclama Imparat si, cu ajutorul lui Anakin Skywalker, care se lasa sedus de putere si trece de partea Intunecata a Fortei, transforma Republica in Imperiu Galactic. Filmul explica transformarea lui Anakin in Darth Vader si face legatura cu cea de-a doua parte a trilogiei si cu povestea fiului sau, Luke Skywalker.

Cluj: Star Wars ruleaza cu casa plina

Aproape 100 de persoane au vizionat ieri "Razbunarea Sith" in cel mai mare cinematograf din Cluj-Napoca, Republica. Pina ieri, au fost vindute aproximativ 4.000 de bilete pentru spectacolele din toata saptamina. "Avem un public foarte pestrit, de la copii care isi aduc de mina parintii la film, pina la cei care urmaresc toate seriile filmului ori care, la virste peste 30 de ani, se declara fani ai regizorului George Lucas", a spus directorul filialei Transilvania a Romania Film, Gabriela Bodea. Un bilet intreg costa 80.000 de lei, iar cu reducere, 60.000 de lei, cu 20.000 mai mult decit la un film din afara "box-office"-ului, a adaugat Bodea. (Madalina Prundea)

Hollywood Multiplex a vindut bilete cu o luna inainte

La avanpremiera de joi seara, filmul a rulat la sase cinematografe din Hollywood Multiplex, de la ora 22.45, si s-au vindut 1.200 de bilete din cele 1.400 disponibile. Desi conducerea cinematografului nu a organizat nimic deosebit pentru lansarea ultimei parti din "Razboiul Stelelor", cei mai mici dintre fani si-au adus de acasa varianta din plastic a sabiilor cavalerilor Jedi, potrivit reprezentantului de marketing, Alina Pantea. Adevaratii pasionati si-au rezervat loc la avanpremiera inca de la inceputul lunii aprilie, a adaugat Pantea. Avanpremiera a adus cinematografului incasari de peste 210 milioane de lei, intr-o singura seara. Filmul va rula toata saptamina in patru sali, cu cite noua spectacole pe zi.

Incasari record in Statele Unite

Ultimul episod din seria "Razboiul Stelelor" a avut premiera joi in Statele Unite, cu casa inchisa, simultan, intr-un numar record de cinematografe, 2.900, cu incasari de 16,5 milioane de dolari numai dupa primul spectacol, de la miezul noptii, potrivit Reuters. Incasari comparabile a inregistrat doar "Stapinul Inelelor: Intoarcerea Regelui", cu aproximativ opr milioane de dolari si vizionari in 2.100 de cinematografe americane.

Laser, frate!

Avanpremiera "Episodului III - Razbunarea Sith" (Revenge of the Sith) din seria "Razboiul Stelelor" a fost primita de publicul romanesc cu sentimente amestecate. Partea "captiva" a audientei - fanii care au facut o pasiune pentru universul "Star Wars" inca inainte de 1989 - a vazut in acest episod al noii trilogii galactice o maniera suplimentara de a-si cultiva "viciul" prin intermediul artei cinematografice. Reprezentantii generatiei postdecembriste, carora nu le-a fost ingaduit sa respire parfumul epocii de inceput a seriei SW, s-au putut consola cu efectele speciale ale "Episodului III" care, fara exagerare, marcheaza stilul "roccoco" al acestor artificii cinematografice. In sfirsit, scepticii au fost si ei satisfacuti.

George Lucas a demonstrat cu acest ultim episod uzura excesiva la care l-a supus investitia psihica in universul SW. Scenariul si regia, pe care le semneaza, nu se pot bucura de elogii. Filmul ar fi putut fi cheia de bolta a fenomenului cinematografic SW daca regizorii episoadelor noii trilogii s-ar fi numit Steven Spielberg (prieten si admirator al lui Lucas, care chiar si-a dorit sa contribuie macar la un episod al noii serii), Brian de Palma (un alt bun prieten al creatorului SW) sau Ridley Scott. In lipsa unei noi viziuni, multe inadvertente, rezolvari neverosimile de situatie si violente gratuite sint pretul platit de "Razbunarea Sith" ambitiei lui George Lucas de a fi Creatorul.
Lucas ramine, cu toate acestea, unul dintre cei mai insemnati creatori ai industriei cinematografice. Sintetizarea istoriei (Republica si Imperiul sint, evident, de inspiratie romana) si a miturilor umanitatii (Sith reprezinta o trimitere logica si etimologica la Seth, zeul egiptean al haosului si raului) este, fara indoiala, uimitoare.

Trebuie mers la "Razboiul Stelelor - Episodul III: Razbunarea Sith". Daca nu din alte considerente, macar din respect pentru faptul ca este ultimul din seria inceputa de vizionarul George Lucas acum 28 de ani. Si care a facut istorie. Daca spunem istorie, nu ne referim exclusiv la istoria artei sau a divertismentului. Initiativa de Aparare Strategica a lui Ronald Reagan, program de inarmari spatiale care a ingenuncheat Uniunea Sovietica, la inceputul anilor '80 ai secolului trecut, a fost botezata Razboiul Stelelor. (Ion Scaunasu)


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.