Ai impresia ca simti parfum de femeie pe hainele lui, a plecat sa cumpere paine exact cand iesea si vecina de langa? A ramas fara baterie exact in sedinta de peste program cu secretara? Ei bine, chiar este posibil sa nu te insele, si tu sa fii cea, care din nesiguranta fata de tine si neincredere fata de el, inventeaza teorii conspirationiste

Nu-i mai acorda atata credit, ai mai multa incredere in tine. Nu este el atat de complicat, incat sa inventeze strategii , si sigur nu este Prince Charming, incat sa fie vanat de fiecare femeie care se apropie de el.

Fiecare isi face propriul adevar, iar daca stai atat de mult sa te gandesti la asta, o sa incepi sa inventezi semne si indicii, care nu te ajuta deloc dimpotriva iti sporesc neincrederea si obsesia fata de subiect.

Chiar si o minte perfect sanatoasa se poate insela vazand lucruri ireale, iar noi cercetari expun exact conditiile in care acest lucru se intampla.

Se pare ca, atunci cand o persoana nu se simte stapana pe situatie – nu detine controlul, cresc sansele sa isi imagineze conexiuni acolo unde ele nu exista.

Vestea buna este ca intotdeauna exista o cale prin care sa te vindeci de aceste deceptii pe care ti le creezi singur.

‘A detine controlul este un lucru mare pentru majoritatea oamenilor’, declara cercetatorul Adam Galinsky de la Northwestern University. ‘Am demonstrat ca este o problema esentiala.’

Cercetari anterioare puncteaza un obicei omenesc ciudat, spune Galinsky. Un studiu din 1970 arata cum, in timpul crizelor economice oamenii citesc mai multe carti de astrologie, si urmaresc mai atent clasicul horoscop zilnic. Deasemenea, evidentele demonstreaza ca au fost raportate mai multe aparitii de OZN-uri, in perioade de stres national.

Fenomenul este probabil legat de ceea ce au descoperit Galinsky si Jennifer Whitson de la University of Texas, printr-un experiment de laborator.

Whitson si Galinsky au creat sase experimente prin care cativa oameni au fost facuti sa resimta lipsa de control, iar altii-nu. Apoi au masurat perceptia subiectilor asupra unor imagini care contineau algoritmi greu de descifrat, iar altele nu contineau nici un fel de model.

In final, cercetatorii au sesizat ca subiectii care au fost determinati sa se simta nesiguri au gasit mai multe conexiuni decat imaginile ascundeau.

‘A detine cel putin senzatia de control, are o larga varietate de avantaje’, declara Whitson pentru Discovery News. ‘Oamenii care au incredere in propria persoana simt ca detin controlul si sunt mai putin expusi pericolului de a alerga dupa fantome, de a-si imagina lucruri si situatii care nu exista. Acest fapt iti asigura deasemenea, si o serie de beneficii sociale si chiar medicale.’

Cand oamenii au incredere intr-o procedura medicala, se vindeca mai repede, deasemenea pot indura un grad mai intens de durere – pe o perioada mai lunga.

‘Acesta este primul studiu care leaga intr-adevar, lipsa de control, sentimentul de nesiguranta, de perceptia patologica’, declara Benjamin Radford, editor la Skeptical Inquirer. In acelasi timp, ‘lipsa de control indeamna oamenii catre superstitii’.

Sa mearga trei pasi inapoi, sa bata in lemn, sa poarte un anumit tricou ‘norocos’ la un test important, toate sunt exemple de superstitii care ofera oamenilor senzatia ca detin mai bine controlul situatiei, ii ajuta sa capete mai multa incredere in propriile capacitati.

Mai grav este ca, de acest punct slab profita si teoriile conspirationiste si chiar, exploatarile politice. Concepte politice ca si ideea ca imigratia afecteaza economia sau ca Saddam Hussein a fost implicat in atacurile de la 11 Septembrie, gasesc pamant fertil in mintile care se simt din ce in ce mai nesigure.
Din fericire, cercetatorii au descoperit deasemenea ca, atunci cand subiectii au inceput sa faca afirmatii care sa le redea increderea, iluziile au inceput sa dispara.

‘A te simti sigur pe tine, este partea esentiala in a detine controlul’, a explicat Whitson. ‘Cand cineva se poate afirma si impune, este mai putin expus nereusitei in infruntarea stereotipurilor, sunt mai putin predispusi sa reactioneze defensiv, agresiv sau deranjant’ .

De fapt, siguranta de sine reduce toate tipurile de ganduri si comportamente defensive. ‘Ofera-i cuiva senzatia de siguranta si control, si toate obsesiile si pornirile defensive vor disparea’, afirma acelasi Whitson.

Doar pentru ca ai impresia ca se intampla ceva, asta nu inseamna ca este si real. Daca ii dai senzatia ca esti sigura pe tine, o sa devina dependent, oricine isi doreste o persoana de la care sa aiba ce invata..


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.