Ibericii au castigat pentru prima data in istorie Campionatul Mondial!

Echipa natioanala a Spaniei a trecut, duminica seara, la Johannesburg, de Olanda, scor 1-0, in finala Campionatului Mondial, si a reusit astfel sa castige pentru prima data in istorie titlul mondial.

  • Prima repriza a fost una marcata de foarte multe intrari la limita regulamentului, fapt ce l-a si facut pe centralul Howard Webb sa acorde nu mai putin de 5 cartonase galbene.

La capitolul ocazii de gol, Spania a avut doua prin Sergio Ramos, in startul jocului, in timp ce Olanda a replicat pe finalul primei parti prin Robben, dar sutul sau a fost blocat.

  • In a doua repriza a finalei jocul a fost la fel de dur, dar au aparut si ocazii mai clare. Olanda a ratat de doua ori prin vedeta Arjen Robben (62, 83), in timp ce ibericii au fost aproape de reusita prin golgheterul David Villa (69), dar si prin acelasi Sergio Ramos (78).
Dupa 90 de minute scorul a fost egal, 0-0, astfel ca s-a intrat in cele doua reprize de prelungire a cate 30 de minute.

Spania a avut un penalty neacordat de Howard Webb, apoi Fabregas a ratat intr-o faza in care ramasese singur cu portarul. Olanda nu a ramas mai prejos si a replicat imediat prin Mathijsen, care a trimis balonul peste poarta din doar 6 metri in urma unei lovituri de colt. In continuare, tot ibericii au fost mai aproape de gol in trei randuri, prin Iniesta, Jesus Navas si Fabregas, dar scorul a ramas alb.

Olanda a jucat ultimele minute ale partidei in 10 oameni, dupa ce fundasul central John Heitinga a fost eliminat de Howard Webb, in minutul 110, pentru cumul de cartonase galbene.

In minutul 117, spaniolii au plecat pe contraatac, iar la capatul actiunii balonul a ajuns la Andres Iniesta, care l-a invins pe Stekelenburg cu un sut puternic la coltul lung.

  • Spania a jucat prima finala de Campionat Mondial din istorie, cea mai buna performanta de pana acum fiind o semifinala in anul 1950.

De partea cealalta, Olanda s-a aflat la cea de-a treia finala de turneu final, dupa cele din 1974 si 1978, pierdute atunci cu Germania de Vest, respectiv Argentina.
Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...


In ceea ce o priveste pe Olanda, aceasta a trecut in penultimul act al turneului final de Uruguay, scor 3-2. Pana atunci, "Portocala Mecanica" mai inregistrase cinci victorii din tot atatea posibile, cu Danemarca (2-0), Japonia (1-0), Camerun (2-1), Slovacia (2-1) si Brazilia (2-1).

  • Spaniolul David Villa si batavul Wesley Sneijder au ramas cu cate 5 goluri marcate la acest turneu final si impart primul loc in clasamentul golgheterilor cu Thomas Muller (Germania) si Diego Forlan (Uruguay).

Aceasta finala a fost prima intre doua echipe care nu mai castigasera titlul mondial dupa o pauza de 32 de ani. Ultimul act in care s-a mai intamplat acest lucru a fost cel din 1978, atunci cand s-au intalnit Argentina si aceeasi Olanda, primii reusind in cele din urma se se impuna, scor 3-1.
Citeste si:
Romania s-a calificat in grupele principale ale Campionatului Mondial
Nationala feminina de handbal...

  • Campionatul Mondial a fost castigat dupa aceasta finala a 10-a oara de o echipa din Europa

Europenii au castigat pentru prima oara in istorie acest turneu final pe un alt continent in afara de Europa. De asemenea, echipele de pe "Batranul continent" conduc acum in disputa cu nationalele din America de Sud, ele avand la activ 10 titluri mondiale, fata de doar 9 ale rivalilor de peste ocean.

Partida de la Johannesburg s-a jucat si pe foarte multi bani, asta dupa ce FIFA a crescut recompensele financiare de la ultima editie cu aproximativ 60%.

  • Astfel, castigatoarea acestui turneu a incasat nu mai putin de 24 de milioane de euro, in timp ce finalista s-a ales si ea cu 19 milioane de euro.

Spania a reusit sa castige Campionatul Mondial la doi ani dupa ce a triumfat si la Campionatul European, fiind a treia echipa care reuseste acest lucru, dupa Germania si Franta.
Citeste si:
O femeie de 115 ani din Spania ar putea fi noua decană de vârstă a...
O femeie de 115 ani din...

Componenta echipelor:

Olanda: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst (Braafheid 105) - Van Bommel, De Jong (Van der Vaart 99) - Robben, Sneijder, Kuyt (Elia 71) - Van Persie.
Antrenor: Bert van Marvijk.

Spania: Casillas - S. Ramos, Pique, Puyol, Capdevila - Busquets, Xabi Alonso (Fabregas 87) - Iniesta, Xavi, Pedro (J. Navas 60) - Villa (Torres 106).
Antrenor: Vicente del Bosque.

Stadion: Soccer City (Johannesburg); Spectatori: 84.490 (meciul s-a disputat cu casa inchisa)

Arbitrii: Howard Webb - Darren Cann, Michael Mullarkey (toti din Anglia)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.