Soprana Maria Callas, considerata una dintre cele mai mari cantarete de opera din secolul al XX-lea, a murit din cauza unei maladii degenerative care i-a afectat corzile vocale, afirma doi medici italieni specialisti in ortofonie.

Potrivit acestor experti - Franco Fussi si Nico Paolillo -, care si-au prezentat rezultatele studiului lor, realizat in colaborare cu Universitatea din Bologna, cu ocazia unui seminar stiintific, celebra soprana a suferit de dermatomiozita, o maladie care afecteaza muschii si tesuturile, inclusiv laringele, scrie MEDIAFAX.

Aceasta maladie este tratata de obicei cu cortizon si medicamente imunosupresoare, care, pe termen lung, pot declansa insuficienta cardiaca.

Potrivit raportului medicilor legisti, Maria Callas a murit in urma unui stop cardiac.

1961: Singer Maria Callas (1923 - 1977) dining with Greek born Argentinian financier, Aristotle Onassis (1906 - 1975). (Photo by Eamonn McCabe/Express/Getty Images)

  • Concluziile specialistilor italieni, publicate, marti, in cotidianul La Stampa, dezmint informatia potrivit careia Maria Callas s-ar fi sinucis dupa ce si-ar fi pierdut, treptat, vocea, in urma unei deceptii amoroase, dupa ruptura relatiei cu excentricul miliardar grec Aristotel Onassis, care a parasit-o pe soprana in 1968, pentru a se casatori cu Jacqueline Kennedy.

Cei doi specialisti in ortofonie au studiat cu ajutorul unor instrumente ultramoderne inregistrarile sopranei din anii '50 - perioada de varf a acesteia -, din anii '60 - cand incepuse sa aiba probleme cu vocea - si din anii '70 - perioada marcata de o scadere brusca in greutate si de pierderea vocii.

American soprano Maria Callas (1923 - 1977) and Tito Gobbi (1913 - 1984) in Puccini's opera 'Tosca' produced by Franco Zeffirelli at Covent Garden, London. (Photo by Keystone/Getty Images)

"Fussi, unul dintre cei mai renumiti ortofonisti din tara, si Paolillo au analizat ultimele inregistrari video cu Maria Callas, care arata ca muschii ei nu mai reactionau, deoarece cavitatea ei toracica nu se mai umfla atunci cand ea respira", se afirma in presa italiana.


"Declinul legendarei cantarete de opera nu a fost cauzat de eforturile de a-si forta vocea sau de alte cauze externe",
precum tensiunile de natura emotiva, afirma expertii italieni, care au studiat cu aceasta ocazie unul dintre cele mai dureroase momente din cariera divei, atunci cand aceasta nu a putut sa interpreteze o arie din opera "Norma", la Roma, pe 2 ianuarie 1958, in onoarea presedintelui italian din acea epoca, Giovanni Gronchi, si a sotiei acestuia.

Citeste si:
Obiecte ale Mariei Callas, expuse la New York
Obiecte ale Mariei Callas,...

La sfarsitul primului act, in urma caruia spectatorii s-au declarat dezamagiti, Maria Callas a parasit scena printr-o iesire de serviciu.


"Acela nu a fost un capriciu, era cu adevarat bolnava, suferea de traheita, iar muschii laringelui nu o mai ascultau. Era inceputul sfarsitului"
, afirma expertii italieni.

  • Maria Callas, care s-a nascut la New York, in 1923, a fost una dintre cele mai celebre soprane ale lumii. Ea a murit la varsta de 53 de ani, la Paris, in 1977, dupa ce a trait retrasa in ultimii ani de viata.

Piatra de mormant de la cimitirul "Père Lachaise" aminteste de cine a fost Maria Callas. Pentru posteritate au ramas inregistrarile pe discuri cu vocea sa, care a dat viata intr-un mod neegalat atator personaje tragice si nefericite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.