Anul european pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale a fost promovat la ONGFest 2010.
ONGFest, organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, a fost gazda unui nou eveniment national din cadrul campaniei Anului european pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale, organizata la initiativa Comisiei Europene si implementata in Romania de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin Directia programe incluziune sociala. In cadrul ONGFest, vizitatorii au avut posibilitatea de a se informa cu privire la obiectivele si activitatile Anului European 2010, atat la nivelul Romaniei, cat si al Uniunii Europene.

Leslie Hawke, Presedintele Asociatiei Ovidiu Rom, sustine mesajele Anului European pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale:

„Consider ca onoarea de a fi Ambasador al Anului European este o foarte buna ocazie de a aduce in atentia publicului importanta incluziunii educationale a tuturor copiilor din Romania inca de la o varsta mica - pentru bunastarea economica si sociala a tuturor romanilor. Intreaga societate are de castigat de pe urma cresterii nivelului general de educatie. Si reciproca, intreaga societate are de suferit de pe urma declinului acestui nivel. In prezent, rata alfabetizarii in Romania este in scadere, pur si simplu pentru ca numarul copiilor afectati de saracia extrema este in crestere si nu exista o strategie nationala pentru prevenirea pierderii lor in sistemul educational actual . Misiunea Asociatiei Ovidiu Rom este de a ajuta copiii saraci sa mearga la gradinita, sa inceapa scoala la aceeasi varsta cu ceilalti copii din familii mai instarite si sa aiba rezultate scolare bune. Fiecare Copil in Scoala este initiativa noastra nationala pentru imbunatatirea ratei de succes scolar in Romania. Singura sansa pentru ca Romania sa devina un membru important al Uniunii Europene este ca elita noastra politica, mass media, comunitatea de afaceri si publicul larg sa ia aceasta problema in serios si sa o rezolve”.

ONGFest 2010, cel mai mare eveniment al societatii civile romanesti, a fost organizat in perioada 7-9 mai, in parcul Unirii. Evenimentul isi propune sa contribuie la cresterea numarului de cetateni implicati activ in comunitate, la dezvoltarea spiritului asociativ si la cresterea gradului de implicare a asociatiilor si fundatiilor din Romania in societate.

Anul european este implementat in cele 27 de state membre UE, precum si in Islanda si Norvegia. Programele nationale sunt finantate cu 50% fonduri de la Comisia Europeana si 50% fonduri de la guvernele statelor membre. Initiativele Anului european tintesc patru obiective majore: recunoasterea dreptului celor care traiesc in saracie si sunt exclusi social la o viata demna si la un rol activ in societate; stimularea responsabilitatii comune si a participarii la lupta impotriva saraciei; promovarea incluziunii sociale si obtinerea unui angajament politic care sa duca la actiuni concrete de eradicare a saraciei si de combatere a excluziunii sociale, precum si asumarea acestor obiective de intreaga societate.

Citeste si:
Victor Ponta avertizează: „Suntem într-o criză mai mare decât cea...
Victor Ponta avertizează:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.