Fuga lui Roman Polanski in Franta in 1978, pentru a evita o eventuala pedeapsa cu inchisoarea in California, ar putea complica cazul cineastului, daca acesta va fi extradat in Statele Unite, potrivit unor experti interogati de AFP.
Expertii estimeaza ca regizorul, distins cu Oscar in 2003 pentru "Pianistul", ar putea sa nu fie "ingrijorat" pentru "relatiile sexuale ilegale" cu o minora de 13 ani, fapt petrecut in 1977, dar s-ar putea confrunta cu problme pentru ca a decis sa fuga de justitia americana.

Cineastul a fugit din SUA in 1978, dupa ce a fost condamnat pentru "relatii sexuale ilegale" cu o minora de 13 ani, iar de atunci nu a mai revenit in SUA, nici macar pentru a primi Oscarul decernat in 2003, pentru "Pianistul". "De 30 de ani de cand Polanski a parasit jurisdictia, biroul procurorului nu a incercat nici macar o data sa il extradeze", au declarat avocatii.

Purtarorul de cuvant al Curtii superioare din Los Angeles, Alan Parachini, a dezmintit ieri informatii vehiculate de presa franceza, potrivit carora Polanski nu ar trebui sa se ingrijoreze in privinta fugii din SUA. "Niciun angajament nu a fost luat in ceea ce priveste condamnarea lui, daca ar trebui sa revina in SUA. Nimic nu este predeterminat", a spus acesta, admitand ca "totul este posibil", in ceea ce priveste fuga cineastului.

Laurie Levenson, profesor de drept la Universitatea din Loyola, considera ca decizia lui Polanski de a fugi in Franta ar putea complica cazul. "Marea problema este ca Polanski a fugit. A devenit un fugar. Acuzarea poate sa spuna ca nu i-a pasat de justitie", a declarat acesta la postul de televiziune ABC7.

"Nu cred ca mai exista dezbatere asupra faptului daca a comis sau nu crima (violul, n.r.), a recunoscut-o. Si a fost o crima grava, fata avea 13 ani, a drogat-o, ea a declarat ca a spus nu de mai multe ori si ca vrea sa se intoarca acasa", opineaza Jean Rosenbluth, profesor de drept la Universitatea din California de Sud. "Mai complicat, fuga este un alt delict", a adaugat acesta.

Pentru avocatul Steve Cron, din Los Angeles, banuielile de erori in procedura care apasa asupra judecatorului din epoca ar putea conduce la o anulare a condamnarii lui Roman Polanski. "Daca ar fi sa fac un pronostic, ar fi acela: judecatorul va spune ca cineastul a pledat vinovat pentru ca era intr-adevar vinovat si ca nimeni nu l-a fortat, deci va ramane condamnat", a precizat Cron. "Dar condamnarea este compromisa de erorile judecatorului, ea va fi mentinuta, dar fara o noua incarcerare", este de parere avocatul.

Intre timp, Roman Polanski a fost vizitat in inchisoare de consulul general al Frantei la Zurich, Jean-Luc Fauré-Tournaire, si de ambasadorul Poloniei la Berna, Jaroslaw Starzyk. Cei doi diplomati au precizat ca cineastul este "bine tratat" si ca le multumeste celor care l-au sustinut.

Polanski s-a intalnit cu avocatul sau elvetian, precum si cu cel elvetian si cu sotia sa, primind foarte bine informatiile furnizate de ambasadorul polonez despre demersurile facute de autoritatile franceze si cele poloneze pe langa Washington, pentru eliberarea sa.

Seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, a declarat ieri ca, impreuna cu omologul sau polonez, a adresat o scrisoare secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, pentru a cere punerea in libertate a regizorului.

Pe de alta parte, se pare ca avocatii americani ai lui Roman Polanski ar fi grabit arestarea acestuia, dupa ce au afirmat, in luna iulie, in fata Curtii superioare din Los Angeles, ca acuzarea nu a incercat nicioadata sa il aresteze pe cineast, in cei 30 de ani scursi de la faptele pentru care este acuzat, potrivit LA Times, citat de AFP.

In luna iulie, avocatii americani ai regizorului au cerut justitiei abandonarea urmaririi acestuia, estimand ca absenta eforturilor serioase de a-l aresta pe Polanski este o dovada a vulnerabilitatii acuzarii.




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.