Fie ca vorbim despre moarte, cariera fenomenala sau coborare in infern, artistii de la Woodstock au cunoscut destine variate, dar multi dintre ei continua sa cante, la 40 de ani dupa, ramanand marcati de idealurile a ceea ce s-a numit "summer of love".
Patru minute pot rezuma cele trei zile ale libertatii, muzicii si respingerii razboiului din Vietnam: deconstructia imnului american de catre Jimi Hendrix. Este apogeul eroului chitarei, relateaza AFP care, dupa o ultima prestatie la festivalul de pe insula Wight, Hendrix a fost gasit mort, la 27 de ani, pe 18 septembrie 1970. Vocea sparta a lui Janis Joplin s-a stins o luna mai tarziu.

Moartea lor, la fel ca cea a lui Brian Jones sau a lui Jim Morrison, la un interval de cateva luni, simbolizeaza finalul unei epoci marcate de experimentarea drogurilor de tot felul. Totusi, cei mai multi dintre artistii care s-au produs la Woodstock urca si acum pe scena. Pentru cativa dintre ei, festivalul, dar mai ales filmul si discul care au inregistart evenimentul au fost o trambulina de lansare.

Este cazul unui batran instalator din Sheffield, care a reluat melodia celor de la Beatles,"With a little help from my friends". Interpretarea compulsiva a facut din Joe Cocker un star. Dupa o coborare in infern, a revenit miraculos in anii '80, datorita unor cantece de succes, ca "You can leave your hat on" si "Unchain my heart".

Woodstock marcheaza, de asemenea, debutul lui Carlos Santana si a muzicii sale inedite, o combinatie de jazz, rock si ritmuri latino-americane, scrie NewsIn. Santana va triumfa in 1999 cu "Supernatural", care se vinde in aproape 25 de milioane de exemplare. Chitaristul, care va lansa cel de-al 38-lea album al sau in luna octombrie, vrea sa devina, peste sapte ani, pastor.

Dupa moartea bateristului Keith Moon, cei de la The Who se despart in 1982, dar se reunesc episodic pentru concerte si turnee. Cei doi supravietuitori, Roger Daltrey si Pete Townshend, au inregistrat un nou album, in 2006, "Endless Wire". Trupa Grateful Dead continua sa aiba succes in Statele Unite, pana la moartea leaderului Jerry Garcia, in 1995.

Inca pe afisele festivalelor majore, Crosby, Stills & Nash si-au continuat cariera, alternand albume solo si refaceri ale trupei, cu sau fara partenerul lor episodic, Neil Young. Dintre toti artistii de la Woodstock, el isi va reactualiza stilul, apeland mereu la alternante intre folk, country si rock garage si incercand chiar stilul electronic. In anii '90, Neil Young a devenit o figura tutelara a unei noi generatii de muzicieni (Sonic Youth, Nirvana).

Multi artisti au ramas atasati idealurilor hippie. Richie Havens, care a deschis festivalul interpretand "Freedom", s-a dedicat educarii copiilor in spirit ecologic, iar Joan Baez a cantat pentru Solidarnosc. In ceea ce-l priveste pe Joe McDonald, autorul imnurilor anti-Vietnam ("unu, doi, trei, de ce ne batem noi? Nu ma intrebati, nu ma intereseaza, urmatoarea orpire: Vietnam"), acesta a devenit un specialist in infirmieria de razboi Florence Nightingale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.