In ultimul timp, un nou tip de dragoste pluteste in aer...acela intre femei. Cantecul lui Kate Perry "I Kissed a Girl" a facut furori, femeile gay sunt tot mai mediatizate, in timp ce tot mai multe persoane adopta astfel de relatii, dovezi ca fenomenul ia amploare.
Daca Ellen Degeneres si Portia Rossi sunt deja deja la casa lor, iar Lindsay Lohan si Samantha Ronson s-au si despartit, dupa o relatie facuta publica de la Hollywood pana in Dubai, nou intrata pe lista este Cynthia Nixon (Miranda din "Sex and the City"), care si-a parasit partenerul cu care are doi copii, dupa o relatie de 15 ani. Si in acest caz, relatia nu este nici pe departe de a fi ascunsa: "Am fost cu barbati toata viata si nu am intalnit niciodata o femeie de care sa ma indragostesc, dar cand mi s-a intamplat acest lucru, nu mi s-a parut atat de ciudat. Nu schimba ceea ce sunt, sunt o femeie care s-a indragostit de o alta persoana, de o femeie".

Acestea sunt doar cateva exemple din numeroasele cazuri intalnite pe toate meridianele. Astfel ca, in curand, ar putea aparea si statistici despre cate femei si-au schimbat partenerii si sotii cu femei, de vreme ce la ora actuala acest fenomen este mai mult decat acceptat, chiar la moda, sunt de parere specialistii.

"Este clar ca o schimbare in orientarea sexuala este de imaginat pentru tot mai multi oameni in prezent, prezentand astfel o mai mare oportunitate si acceptare ca femeile sa paseasca in afara spatiului conventional", spune expertul Binnie Klein, psihoterapist si lector la departamentul de psihiatrie, Universitatea Yale, care dezvaluie faptul ca multe paciente s-au indragostit de alte femei.

Ca urmare a faptului ca un subiect tabu este speculat, in rau sau bine, oamenii se simt mai liberi sa experimenteze. Astfel poate fi explicata alegerea tot mai multor femei de a intra pe o usa lasata intredeschisa de mentalitatea din aceste vremuri, care incurajeaza astfel de relatii.

In ultimile decenii, oamenii de stiinta s-au luptat sa stabileasca inceputurile acestor orientari. Te nasti cu ele sau le deprinzi pe parcursul vietii si pot fi schimbate? Studii aparute in anii '90, cele mai multe indreptate catre barbati, sugereau ca homosexualitatea este un lucru cu care te nasti si nu poate fi schimbat. Acest fapt nu a putut fi insa dovedit, iar specialistii speculeaza ca orientarea sexuala are multiple cauze, precum factori biologici, anturaj si experiente cognitive.

Cu toate acestea, astazi, cercetarile incep sa abordeze subiectul dintr-o maniera mai putin fixa, fata de cele precedente, in special cand vine vorba despre femei. Studii contemporane vorbesc despre fluiditate sexuala. "Asta nu inseamna insa ca toata lumea este sau poate fi bisexuala, fluiditatea sexuala exprima intelegerea modului de a iubi si a dorintelor femeilor", spune Lisa Diamond, profesor de psihologie la Universitatea din Utah.

Dorinta sexuala a femeilor este mai putin rigida, in comparatie cu cea a barbatilor, fiind mai usor de schimbat in timp, arata cercetatorii, descoperiri ce reprezinta o diferenta fundamentala intre modul de gandire al barbatilor si cel al femeilor.

Psihologii si specialistii spun ca atunci cand femeile explica aceste sentimente si trairi nu mai suna atat de nebunesc si bizar. Multe dintre ele sunt atrase de insasi persoana respectiva si nu de ideea de a fi lesbiana sau de acest tip de persoane in general. Femeile sunt atrase de caracteristici precum inteligenta, umor, gentilete, calitati ce pot fi regasite in randul multor femei.

In concluzie, studiile arata ca majoritatea femeilor isi doresc o conexiune emotionala, iar daca aceasta legatura se formeaza cu o femeie, si nu cu un barbat, orientarea pe care au avut-o pana in acel moment poate fi schimbata cu destula usurinta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.