Debutul in lungmetraj al lui Radu Jude, trei scurtmetraje de Cristian Mungiu si de Hanno Hoffer, al doilea lungmetraj de Corneliu Porumboiu si de Cristi Puiu. Cateva dintre cele mai asteptate premiere autohtone din 2009.

Cea dintai premiera autohtona care va intra in cinematografele romanesti este lungmetrajul Ancai Damian, "Intalniri incrucisate”, programat pentru finalul lui ianuarie, avandu-i in rolurile principale pe Andi Vasluianu, Mimi Branescu, Oxana Moravec si, nu in ultimul rand, pe Matti Ristinen. Filmul, nominalizat la Cottbus, a avut deja parte de o cronica pozitiva in "Variety”. Il urmeaza (inca de la mijlocul lui februarie) o pelicula premiata - si pentru actrite, si pentru regizorul-scenarist - la Festivalul de la Salonic.

Este vorba despre mult-asteptatul "Pescuit sportiv” de Adrian Sitaru, cu Ioana Flora, Maria Dinulescu si Adrian Titieni in rolurile principale. Coproductia romano-franceza se axeaza asupra destinului unui cuplu plecat la un picnic care da din greseala peste o prostituata care, in cursul a doar cateva ore, le intoarce viata pe dos pana in punctul care face imposibila intoarcerea la existenta obisnuita.

In martie va fi randul ultimului film de Stere Gulea, in dubla calitate, de scenarist si regizor, "Weekend cu mama”; rolul principal ii revine Adelei Popescu.

Eroina lungmetrajului este Luiza, o mama care, la plecarea de acum 16 ani in Spania, si-a lasat fiica de doi ani in tara. Acum o regaseste, mama la randul ei si dependenta de droguri.

Tot in primavara lui 2009 ar putea avea loc premiera debutului in lungmetraj al lui Radu Jude, "Cea mai fericita fata din lume”, avand-o pe Andreea Bosneag in rolul principal. Intriga este pusa in miscare de castigarea unui concurs de tipul "trimiteti etichetele” de catre Delia, o tanara din provincie; problemele incep pe drum catre filmarea unui spot, cand se dovedeste ca ea si parintii ei au viziuni diferite despre cum ar trebui sa procedeze in privinta premiului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.