Fostul "Rambo", mare fan al scriitorului, a scris deja scenariul * Se pare ca rolul principal ii va fi oferit lui Robert Downey Jr. * Poe este considerat a fi precursorul romanului politist modern

Actorul american Sylvester Stallone, cunoscut pentru roluri in filme hollywoodiene de actiune, a scris si va produce un film despre viata scriitorului Edgar Allan Poe, transmite Mediafax, citand numarul de marti al publicatiei de specialitate Variety. In varsta de 58 de ani, Stallone a scris deja scenariul filmului. El va produce, finanta si distribui filmul si doreste ca rolul principal sa-i fie oferit lui Robert Downey Jr., potrivit sursei citate. Eroul seriilor de succes "Rocky" si "Rambo", dar si al altor filme de actiune precum "Daylight", "Demolition Man" si "Cliffhanger", declara ca are o mare admiratie pentru Poe (1809-1849), considerat precursor al romanului politist modern si unul dintre primii maestri ai literaturii americane, adauga Variety.

Edgar Allan Poe s-a nascut in anul 1809, la data de 19 ianuarie, intr-o familie de actori. Cand avea numai trei ani, Edgar ramane orfan si este adoptat de un negustor bogat, din Virginia, si primeste numele de Allan Poe. Din pacate, desi se inscrisese la Universitatea din Virginia, dupa numai un an este nevoit sa abandoneze scoala, din cauza lipsei banilor. Tatal sau adoptiv refuzase sa-i mai dea bani, din cauza ca tanarul Poe ducea o viata extrem de extravaganta si haotica.

Exmatriculat, Poe se gandeste sa intre la renumita academie militara West Point, insa este exclus si de acolo. Se dedica scrisului si in anul 1833, participa la un concurs literar, organizat de revista "Saturday Visitor", din Baltimore. Castiga competitia cu povestirea "Manuscrisul din sticla".

Se muta in Baltimore, si se casatoreste. Dupa o vreme, devine redactor principal al unei reviste literare, dar ajunge sa piarda postul din cauza betiilor sale.

O viata dezordonata

Publicarea nuvelei "Povestea lui Arthur Gordon Pym" ii aduce din nou succesul si ulterior se angajeaza la revista Graham, unde va publica numeroase articole, eseuri, povestiri, precum si diverse cronici literare care ii vor duce faima unui critic extrem de sever si de capabil. In 1845, poemul sau "Corbul" este foarte apreciat de public. Din nefericire, doi ani mai tarziu, ii moare sotia, si Edgar Allan Poe cade din nou, iremediabil, in patima bauturii. Devastat de pierderea sotiei, acesta declara: "Iubirea mea zace in pamant si acum nu-mi ramane altceva de facut decat sa plang singur". Are chiar o tentativa de sinucidere, cateva aventuri esuate, precum si diverse incercari nereusite de a-si revigora cariera. Duce o viata din ce in ce mai haotica, si este gasit la un moment dat, cazut pe strada, intr-o stare jalnica, provocata de alcool si stupefiante. Nu isi mai revine niciodata si moare, cateva zile mai tarziu, la data de 7 octombrie 1849. Un contemporan al lui Poe a declarat ca "moartea acestuia a fost aproape ca o sinucidere, o sinucidere pregatita cu mult timp inainte".

Parintele romanului politist

Edgar Allan Poe a fost scriitor, poet, romancier, nuvelist si critic literar, creator al genului de scurte povestiri si precursor al literaturii moderne de fictiune stiintifico-fantastica. Desi viata sa boema i-a adus sfarsitul, totusi, multe dintre creatiile sale care s-au impus in literatura universala s-au nascut tocmai din acest infern in care a trait. El a publicat numeroase volume de proza, versuri, teorie literara si estetica, dovedind o forta extraordinara de creatie. Desi a avut o viata scurta si tragica, Edgar Allan Poe ramane unul dintre cei mai apreciati scriitori ai genului politist din istoria literaturii. De fapt, Edgar Allan Poe a inaugurat un nou stil literar, din care mai tarziu a derivat romanul politist. Nuvelele sale, cum ar fi "Crimele din Rue Morgue", au fost si sunt chiar si acum extrem de apreciate de public si critica.

Personajele acestuia, detectivi foarte abili sau pur si simplu oameni cu o logica impecabila, rezolva diverse mistere complicate, aidoma lui Sherlock Holmes, care "se va naste mai tarziu". Totusi, spre deosebire de romanele politiste de mai tarziu, Poe prefera sa-si "imbrace" enigmele intr-un limbaj deosebit, in care se impleteau filosofia, descrierile amanuntite, pastelate si dialogurile pline de substanta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.