La inceputul anilor '80, muzicianul Tudor Gheorghe a fost tentat sa plece in strainatate. Era mare saracie in tara, comunistii il interzisesera si ii era din ce in ce mai greu. Dar a rezistat tentatiilor si a ramas aici pentru a le face romanilor viata mai frumoasa.

“Am fost de multe ori tentat sa plec in Occident. Era din ce in ce mai greu in tara, mai ales inainte de Revolutie. Cel mai tare ma tenta opulenta, bogatia de dincolo. Imi amintesc ca prin acei ani am fost la Lyon si m-am intalnit acolo cu o taranca romanca. Venise in vizita la fiica ei. Eram in fata unor vitrine, pline cu bunatati si ea a spus:

'Domnule Tudor Gheor­ghe, Dumnezeu e nedrept. Noi in tara suntem asa saraci si uitati cate sunt pe aici'”. Nu a plecat, totusi.

“Eu cred in ceea ce cant si 'fie painea cat de rea, tot mai bine-n tara ta', spune muzicianul. Tudor Gheorghe afirma ca a fost mereu sincer cu publicul si ca nu i-a fost teama niciodata sa spuna adevarul, indiferent de consecinte.

“Oamenii vin inca in numar mare la spectacolele mele, pentru ca in 30 de ani nu i-am mintit niciodata.

Chiar daca multe voci politice s-au rasculat impotriva mea, si asta nu doar in perioada comunista, cand am fost interzis, ci si de curand, eu am spus intotdeauna adevarul publicului meu”.