Victor Frunza vrea sa reformeze Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) daca va fi ales in functia de presedinte, la conferinta nationala din 17 iunie. Scriitorul vrea sa infiinteze o editura si o tipografie a Uniunii, o agentie de manuscrise vindute pe piata contra cost, un post de radio, un site Internet, dar si sa investigheze situatia economica a institutiei. Sub titlul "Renasterea morala a Uniunii Scriitorilor din Romania", Frunza si-a lansat ieri programul electoral. Scriitorul are deocamdata un singur contracandidat la conducerea USR, Cezar Ivanescu, de la Iasi, a informat presedintele interimar, Nicolae Breaban.
Frunza vrea sa redea uniunii statutul de lider de opinie pe care il avea inainte de ’89, in ciuda unei conduceri comuniste. "Exista un alt strat geologic, al celor care murmurau, dar murmurau atit de tare incit se auzea pina la "Europa Libera"", a spus Frunza. Scriitorul si-a propus sa infiinteze o editura a uniunii care sa inlocuiasca Cartea Romaneasca, preluata de Polirom saptamina trecuta.

"Uniunea Scriitorilor desfiinteaza unica editura, eu imi propun sa infiintez una, sa acord scriitorilor acces la tipar la costuri minime", a declarat acesta. Scriitorul, care are deja propria editura ce ii poarta numele, a spus ca poate lansa o editura a Uniunii in primul an si jumatate de mandat, iar in trei ani poate infiinta si postul de radio.

Frunza a mai afirmat ca va angaja o echipa de specialisti care sa ancheteze situatia economica a Uniunii, dar va investiga si disparitia arhivelor scriitorilor. El vrea ca toti membrii Uniunii sa aiba drept de vot si nu doar un sfert, ca in prezent. Frunza a spus ca, daca va fi ales, va face public salariul presedintelui, inca secret, iar jumatate din acest venit il va depune intr-un fond din care va fi finantat un nou concurs pentru scriitori, "Premiul pentru curaj, demnitate si adevar intr-o opera scrisa".
Totusi, el nu s-a aratat foarte increzator in sansele sale, pentru ca nu apartine nici uneia dintre "poteriile" Uniunii. "Motivul pentru care posibil ca nu voi fi ales este ca am scris o istorie reala a comunismului din Romania (Istoria Partidului Comunist Roman, I-II, 1984)", a spus el.

Ivanescu promite sa salveze Uniunea. Contracandidatul sau, Cezar Ivanescu, membru in comitetul director al USR si directorul Editurii Junimea - Iasi, a declarat pentru Mediafax ca "poate salva Uniunea Scriitorilor din situatia dramatica in care se afla", dar nu a precizat cum. Candidaturile pentru functia de presedinte al USR se pot depune pina la data de 15 iunie. Fostul presedinte al USR, Eugen Uricaru, a demisionat in urma acuzatiilor ca a fost colaborator al Securitatii.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.