Iranul a anuntat miercuri ca a produs aproximativ 30 de kilograme de uraniu imbogatit in proportie de 20 la suta, in pofida mai multor rezolutii ONU care sanctioneaza Teheranul pentru aceasta activitate nucleara controversata.

"Am produs deja circa 30 de kilograme de uraniu puternic imbogatit", a declarat seful programului nuclear iranian, Ali Akbar Salehi, citat de agentia Isna.

Discutand cu reporterii la mina Bandar Abbas din sudul Iranului, unde se imbogateste uraniu, Salehi a declarat: "din momentul in care am inceput sa extragem si sa imbogatim simultan minereurile de uraniu, am extins durata de viata a minei". Acesta a adaugat ca mai exista o mina unde se studiaza imbogatirea uraniului, mai precis la mina Saghand din centrul Iranului, informeaza Insa.

Producerea de uraniu imbogatit in proportie de 20 la suta in Iran, incepand din ianuarie, a agravat tensiunile cu marile puteri, ingrijorate de programul de imbogatire a uraniului lansat in 2006 de Teheran, pe care il suspecteaza, in pofida dezmintirilor sale, ca incearca sa se doteze cu arma atomica, transmite MEDIAFAX, citind AFP.

Astfel, dupa ce Teheranul a refuzat sa suspende in mod pasnic activitatile sale nucleare, Consiliul de Securitate al ONU a impus, pe 9 iunie, a 4-a rezolutie impotriva Iranului, care a afectat si va afecta in principal sectoarele energetic si bancar ale acestui stat.

Masura a venit la scurt timp dupa ce Iranul, Turcia si Brazilia au semnat Declaratia Teheran, in baza careia Iranul va trimite jumatate din uraniul sau slab imbogatit (la 3,5%) Turciei si va primi in schimb, combustibil nuclear. [Iran si Turcia: Uraniu, in schimbul combustibililor nucleari]

Iranul si-a justificat productia de uraniu puternic imbogatit prin nevoile reactorului sau de cercetare de la Teheran. Uraniul slab imbogatit serveste drept combustibil pentru centralele nucleare, dar puternic imbogatit (la aproape 90%), poate permite fabricarea unei arme atomice. [Iranul ar putea produce uraniu imbogatit in proportie de 20%]

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Cititi si: Iranul va porni o “riposta planetara”, daca este atacat

Consiliul de Securitate al ONU: Noi sanctiuni pentru Iran

Ingrijorator: Iranul, pe cale sa fabrice arma atomica


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.