Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a promis "o riposta la scara planetara" in caz de atac impotriva tarii sale, intr-un interviu publicat in editia de sambata a cotidianului Al-Sharq din Qatar, relateaza AFP.

"Optiunile noastre nu vor avea limite (...). Ele vor privi intreaga planeta", a declarat presedintele iranian, raspunzand unei intrebari privind o eventuala reactie a Teheranului la un atac, transmite MEDIAFAX.

Statele Unite si Israelul afirma, in mod regulat, ca nu exclud un atac impotriva Iranului, cu scopul opririi programului sau nuclear controversat. Occidentalii suspecteaza Iranul, in pofida dezmintirilor repetate din partea acestuia, ca ar cauta sa se doteze cu arma atomica, sub acoperirea programului sau nuclear civil. [Romania, gata de razboi impotriva Iranului]

"Cred ca unii se gandesc sa atace Iranul, in special din cadrul entitatii sioniste (Israel), dar ei stiu ca Iranul este un scut indestructibil si nu cred ca stapanii lor americani ii vor lasa sa faca acest lucru", a spus el.

  • Riposta iraniana, dura si dureroasa

"Ei stiu, totodata, ca riposta iraniana va fi dura si dureroasa", a continuat Ahmadinejad.

In plus, el a reafirmat ca sanctiunile nu vor avea niciun efect asupra tarii sale, care "are o economie solida si relatii cu intreaga lume".
In privinta dosarului nuclear iranian, Ahmadinejad pledeaza in favoarea relansarii initiativei Braziliei si Turciei cu privire la un schimb de uraniu imbogatit. [Poate salva Israelul lumea de un "Iran nuclear"?]

De asemenea, el a afirmat ca Statele Unite duc o "politica eronata in Afganistan". "Noi suntem pregatiti sa le aratam drumul cel bun (...), sa-i ajutam sa iasa din aceasta tara si sa ii lase pe afgani sa isi gestioneze problemele".

Pe de alta parte, Ahmadinejad a dat asigurari ca tara sa nu va interveni in Irak. "Noi incurajam toate gruparile irakiene sa se inteleaga, sa formeze un Guvern si sa reconstruiasca tara", a declarat el.

UE: Sanctiuni mai aspre pentru Iran

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.