Ingredientele lichide sa fie caldute, nu fierbinti
2/10
O alta regula de aur ce ar trebui respectata cand vine vorba despre cozonaci ar fi sa incalzesti doar putin laptele pe care il pui la maia, pentru ca drojdia sa nu-si piarda din proprietati. In egala masura, nu infierbanta nici restul de lapte pe care il vei adauga peste oua si faina; este suficient ca lichidele sa fie caldute pentru a obtine efectul scontat.
Vasul in care se pregateste aluatul sa fie cald
3/10
Pana si vasul in care se framanta aluatul ar fi indicat sa fie caldut, "cuvantul-cheie" cand vine vorba despre cozonaci pufosi. Ideal ar fi ca inainte sa pui ingredientele in vas, acesta sa fie clatit cu apa fierbinte, iar apoi sters foarte bine, noteaza
click.ro.
Atunci cand vine vorba despre sarea adaugata in cozonaci se pot remarca doua trucuri importante:
- nu pune sare in momentul in care amesteci drojdia, faina si apa;
- freaca ouale cu putina sare, astfel incat cozonacul sa obtina o culoare frumoasa.
Smantana sau lapte condensat in compozitie
5/10
Pentru ca grasimea contribuie la dospirea drojdiei, ai putea pune, pe langa lapte gras proaspat si cateva linguri de lapte condensat sau chiar o lingura de smantana grasa, conform
retetepractice.ro.
Topeste zaharul in lapte
6/10
Pentru a reusi sa incorporezi zaharul mai usor si pentru ca produsul final sa fie cat mai pufos ai putea sa topesti zaharul in lapte.
Trucuri cand pregatesti aluatul
7/10
La prepararea aluatului trebuie sa acorzi atentie unor detalii importante: ai grija sa cerni faina si sa o adaugi in cantitati mici, treptat, in ploaie si sa o incorporezi bine pana cand aluatul devine elastic. Apoi, se framanta pana cand se observa ca incepe sa faca basici si sa se desprinda de pe mana.
Nu deschide prea devreme usa cuptorului
8/10
Un alt pas pe care sa nu-l omiti: ai rabdare si nu deschide usa cuptorului in primele 20 de minute dupa introducerea tavilor in cuptor.
Pentru a fi cat mai pufosi si pentru a avea un gust bun ar fi bine sa nu arzi cozonacii. Solutia: foloseste hartie de copt in taci si pune un vas cu apa in cuptor.
Pentru a nu se usca si pentru a nu avea o textura trunchiata, la jumatatea timpului necesar coacerii ai grija sa pui deasupra tavii o hartie de copt unsa in prealabil cu ulei.
Caldura in bucatarie, ingrediente la temperatura camerei
1/10
Una dintre greselile comise cel mai des este ca nu se asteapta sa se faca suficient de cald in locul in care prepara cozonacul si nici nu se scot din timp ingredientele din frigider. Pentru ca un cozonac sa iasa pufos si sa se coaca uniform este esential ca ingredientele sa aiba aceeasi temperatura si sa fie destul de cald in bucatarie. In egala masura, ar fi bine ca faina sa fie uscata si, bineinteles, la temperatura camerei.
Cozonacul este „desertul vedetă" în fiecare an de sărbători. Ideea de Crăciun duce instant cu gândul la mirosul de portocale și de cozonac, proaspăt scos din cuptor. Numai că, de multe ori ne găsim în impas și nu știm la ce trucuri să mai apelăm pentru ca acesta să iasă pufos și gustos. De aceea, ne-am gândit să va împărtășim câteva trucuri pentru a obține ceea ce îți dorești anul acesta.