Lectura are numeroase beneficii asupra sănătății umane. În ultimii ani, a fost dovedit faptul că cititul ne ajută să ne îmbunătățim sănătatea mintală și să alungăm gândurile negative. Funcțiile cognitive sunt stimulate atunci când ne concentrăm asupra unei povești, iar partea cerebrală responsabilă cu gândirea critică este îmbunătățită.

De multe ori însă, ne pierdem timpul căutând carti online fără să reușim să identificăm acele volume pe care să le citim pe nerăsuflate.

Pentru acele clipe în care vrei să citești un roman bun și nu știi ce să alegi, îți prezentăm trei scriitori contemporani ale căror cărți merită citite.

Fredrik Backman

Cărțile lui Fredrik Backman spun povești din realitatea apropiată fiecăruia dintre noi. Autorul suedez a devenit cunoscut în lumea întreaga după ce a scris romanul „Un bărbat pe nume Ove“. Ecranizarea cărții a primit, în 2016, o nominalizare la premiile Oscar la categoria „cel mai bun film străin“.

Ironia, umorul și tandrețea cu care sunt aduse în discuție teme precum bătrânețea, toleranța, prietenia și moralitatea au făcut din acest roman unul dintre cele mai îndrăgite de pasionații de literatură. Ove este un bătrânel morocănos căruia îi plac regulile stricte și n-are răbdare pentru amabilități cu vecinii. La prima vedere, pare un personaj detestabil, însă pagină cu pagină, urâciosul de la începutul cărții își arată și calitățile care îl fac să fie îndrăgit.

Bătrânețea este o temă frecventă în opera lui Fredrik Backman. Cărțile lui au fost traduse în peste 35 de limbi, inclusiv în România, la editura Art, unde au fost publicate până acum romanele „Un bărbat pe nume Ove“, „Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău“, „Scandalul“, „Noi contra voastră“, „Oameni anxioși“ și „Britt-Marie a fost aici“.

Matt Haig

Publicația The Independent scria despre Matt Haig că este „unul dintre cei mai imaginativi scriitori ai epocii noastre“. În cărțile sale, Matt Haig vorbește despre una dintre cele mai apăsătoare probleme ale ultimilor ani: depresia. Experiența sa a înșirat-o în paginile unor cărți care s-au bucurat de succes în întreaga lumea: „Câteva motive să iubești viața“ și „Gânduri de pe o planetă nervoasă“. Matt Haig a suferit de atacuri de panică, anxietate, depresie, însă a reușit să treacă peste situațiile dificile, iar în cărțile lui vorbește despre lucrurile care îl fac să se simtă fericit, dar și despre impactul pe care îl au asupra noastră rețelele sociale, știrile și stilul de viață.

Citeste si:
Andreea Tonciu, reacție neașteptată când a fost întrebată dacă a...
Andreea Tonciu, reacție...

Însă, pe lângă cărțile pentru „oameni mari“, Matt Haig a scris și povești pentru copii, iar perioada următoare este cea mai potrivită pentru a fi răsfoite. „Un băiat numit Crăciun“, „Fetița care a salvat Crăciunul“ și „Eu și Moș Crăciun“ sunt călătorii în lumi magice, cu personaje uimitoare și lecții de viață, de care orice copil se va bucura. Cărțile lui Matt Haig au fost publicate în România la editura Nemira.

David Grossman

David Grossman este unul dintre cei mai importanţi autori israelieni contemporani, cu o carieră scriitoricească de peste 20 de ani. Cel mai cunoscut roman al său este „Până la capătul pământului”, publicat în 2008 și distins cu numeroase premii literare. Personajul central al cărții este Ora, o femeie care pleacă într-o excursie prelungită prin Israel, împreună cu iubitul ei din tinerețe, Avram, pentru a fugi de realitate: fiul ei, Ofer, a plecat într-o misiune de luptă, iar femeia este convinsă că, atât timp cât ea nu află nicio știre din lumea reală, băiatul ei este în siguranță.

Citeste si:
Diversitatea în lectură: mit sau oportunitate?
Diversitatea în lectură: mit...

Unul dintre fiii lui David Grossman a murit în 2006 în războiul împotriva Libanului, iar „Căderea din timp“ este romanul pe care scriitorul israelian a avut nevoie să îl scrie pentru a putea merge mai departe.

În cărțile lui David Grossman, suferința este omniprezentă, însă nu lipsesc nici umorul, sensibilitatea și tandrețea. În România, volumele sale au fost traduse la editura Polirom, cel mai recent fiind „De mine viața și-a tot râs“, care spune povestea ficționalizată a Evei Panić-Nahir.

Ție ce scriitori contemporani îți plac?


Despre autor:


Ultima actualizare: 18 Noiembrie 2020 - 05 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.