Noul antrenor al lotului olimpic feminin de gimnastica este Nicolae Forminte, care va coordona, la Deva, gimnastele junioare si senioare, in timp ce Larisa Iordache, Anamaria Ocolisan si Catalina Ponor se vor pregati la Bucuresti, cu ”tot sprijinul” forului de specialitate, a decis, joi, Comitetul Executiv al Federatiei Romane Gimnastica.

Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Gimnastica a analizat, in sedinta de joi, pe baza rapoartelor Comitetelor Tehnice si ale antrenorilor federali, situatia gimnasticii feminine in perspectiva noului ciclu olimpic si ”a marilor evenimente ale gimnasticii in perioada urmatoare”.

”Am avut o ultima perioada extrem de crunta prin ceea ce s-a abatut asupra gimnasticii noastre, sub foarte multe aspecte. Sigur, anumite greseli – si, poate, nu putine – s-au facut si ne apartin, cu repercusiuni directe asupra rezultatelor generale, erori pe care dorim sa le evitam in continuare, motiv pentru care au fost luate o serie de hotarari in ceea ce priveste reorganizarea loturilor, reasezarea pregatirii si responsabilitatilor, pentru eficientizarea la maximum a valorii si calitatilor gimnastelor de perspectiva aflate la nivelul actualelor loturi, eligibile pentru Tokyo 2020, fara a le uita, desigur, pe sportivele aflate in varful ierarhiei”, a spus Adrian Stoica, presedintele FRG, la finalul sedintei Comitetului Executiv al forului.

In urma reuniunii de joi s-a decis ca ”centrul de greutate va fi la Deva”, sub coordonarea antrenorului Nicolae Forminte, ”cel caruia ii revine responsabilitatea lotului de senioare, precum si coordonarea pregatirii olimpice Tokyo 2020”.

Drept urmare, dupa cativa ani de la mutarea la Bucuresti, la Deva urmeaza a-si desfasura activitatea lotul national al senioarelor si junioarelor, precum si cel al Centrului national olimpic de pregatire junioare, ”cu mentiunea foarte importanta ca schimbari in componenta loturilor se pot produce constant, in functie de evaluarea si evolutia valorica a sportivelor”.

Potrivit deciziei Comitetului Executiv, lotul de junioare si senioare va include urmatoarele gimnaste in perspectiva JO 2020: Olivia Cimpean, Alesia Botnaru, Carmen Ghiciuc, Ioana Crisan, Carmen Glavan, Denisa Florea, Alexandra Mihai, Andra Anghelescu, Beatrice Butunoi, Denisa Golgota, Laura Iacob, Nica Ivanus, Ariadna Stanciu, Laura Jurca, Dora Vulcan, Maria Holbura, Denisa Stanciu, Camelia Anghel, Alexia Borascu, Ioana Stanciulescu, Antonia Duta, potrivit News.ro.

Citeste si:
Echipa lui Mario Fresh, implicată într-un accident. Declarațiile...
Echipa lui Mario Fresh,...

Antrenorii desemnati sunt Nicolae Forminte – coordonator, Liliana Cosma, Florin Cotutiu, Daniela Nicolai, Remus Nicolai, Adela Popa. Forminte a mai fost coordonator al lotului intre 2005 si 2010, iar in 2008 a condus Romania la JO de la Beijing, competitie la care Sandra Izbasa a cucerit medalia de aur la sol, iar echipa a obtinut bronzul.

De asemenea, la Centrul national olimpic de pregatire junioare au fost selectionate gimnastele Iulia Berar, Maria Pana, Diana Mandrea, Ana Maria Puiu, Ioana Oprea, Teodora Manolache, Coleen Tataru, Silvia Sfiringu, Daniela Trica, Luiza Popa si antrenorii Raluca Bugner - antrenor principal, Ioana Grava, Florin Uzum, Ramona Micu, Marius Vintila.

Dupa sedinta Comitetului Executiv de joi, FRG precizeaza ca pentru Larisa Iordache, Catalina Ponor si Anamaria Ocolisan, care ”si-au exprimat dorinta de a ramane in pregatire la Bucuresti”, urmeaza sa li se acorde ”tot sprijinul pentru a dispune de cele mai bune conditii de pregatire”.

Citeste si:
Retrospectivă 2021. Carmencita Constantin: Marian Drăgulescu și...
Retrospectivă 2021....

S-a renuntat la ”serviciile” gimnastelor Diana Bulimar, Daniela Ciurusniuc, Silvia Zarzu, potrivit FRG, care nu a dat detalii privind aceasta decizie, ele continuandu-si activitatea la cluburi, dar ”avand in continuare deschise usile lotului”.

”Noile principii de organizare raspund dorintei unanime de a asigura gimnastelor o pregatire unitara, cu un concept de pregatire unitar din punct de vedere metodologic si tehnic, mai ales la aparatul care suferim cel mai mult, paralelele. Dispunem de elemente de perspectiva, capabile sa raspunda rigorilor unui program intens, talente care au posibilitatea unei ascensiuni valorice”, a spus noul antrenor coordonator Nicolae Forminte.

La Jocurile Olimpice de la Rio, Romania nu a participat in concursul pe echipe pentru prima data in ultimii 48 de ani, iar la nivel individual a obtinut doar un loc 7, prin Catalina Ponor la barna.

Citeste si:
Un lot de 355.200 doze de vaccin anti-COVID Moderna ajunge vineri...
Un lot de 355.200 doze de...

In 2016, lotul olimpic feminin de gimnastica al Romaniei a fost condus de Lucian Sandu, antrenor care a facut parte din echipa cu Octavian Bellu si Mariana Bitang in ultimii 18 ani. Cei doi cunoscuti antrenori au renuntat la echipa Romaniei in primavara acestui an, inainea turneului preolimpic, iar pana atunci au pregatit-o in calitate de ”voluntari”, potrivit propriilor declaratii, dupa ce in 2015 renuntasera la functii dupa alte decizii similare in ultimii ani.

Echipa feminina a Romaniei a participat pentru prima data la Jocurile Olimpice in 1956, la Melbourne, cand a cucerit medalia de bronz. Singura sa neparticipare a fost in 1968, in Mexic, atunci cand nu existau calificari, insa forurile de conducere comuniste de la acea vreme ar fi considerat ca Romania nu poate alinia o echipa de valoare, astfel ca a fost declinata participarea.

Citeste si:
Un nou lot de vaccin AstraZeneca sosește în România
Un nou lot de vaccin...

Ulterior, echipa feminina a Romaniei a participat la toate editiile JO, iar din 1976 a fost medaliata de fiecare data. Palmaresul medaliilor echipei feminine de gimnastica include trei medalii de aur (la editiile JO din 1984, 2000, 2004), patru medalii de argint (1976, 1980, 1988, 1992) si cinci medalii de bronz (1956, 1960, 1996, 2008 si 2012).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.