Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a aprobat Cardul de Energie pentru acordarea ajutoarelor de 1.4000 de lei pe an pentru facturi persoanelor vulnerabile. Iată cum vor fi acordare ajutoarele pentru compensarea prețurilor la energie.

Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei pentru facturi în 2023, după aprobarea Cardului de Energie

„A fost aprobat modelul cardului de energie, prin care românii vulnerabili vor fi sprijiniţi cu 1.400 de lei în 2023 pentru plata facturilor la utilităţi De asemenea, a fost aprobat şi certificatul de validare a datoriilor, care va fi emis de Asociaţiile de proprietari/locatari pentru a certifica datoria curentă sau restantă aferentă furnizării de energie termică în sistem centralizat.

Astăzi, MIPE a încheiat Convenţia în baza căreia CN Poşta Română va asigura serviciile de emitere a cardurilor de energie, a certificatelor de validare a datoriilor la asociaţia de proprietari/locatari. CN Poşta Română va asigura distribuirea şi încărcarea cardurilor, dar şi efectuarea plăţilor prin mandat poştal pentru compensarea preţurilor la energie”, se arată în comunicatul MIPE.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a aprobat prin Ordin modelul cardului de energie, pentru acordarea ajutoarelor de 1.400 de lei pe an persoanelor vulnerabile.

Cardul de energie oferă dreptul beneficiarului să facă plăți prin serviciul de mandat poștal asigurate de CN Poșta Română SA, pentru decontarea datoriilor curente și/sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie.

Totodată, a fost adoptat și modelul certificatelor care vor fi emise de Asociațiile de proprietari/locatari pentru a certifica datoria curentă sau restantă aferentă furnizării de energie termică în sistem centralizat.

Potrivit MIPE, aceste certificate de validare a datoriilor se emit în două exemplare, din care un exemplar se păstrează la asociația de proprietari/locatari emitentă, iar cel de-al doilea exemplar se păstrează la Compania Națională „Poșta Română” S.A, ca anexă ladocumentele care stau la baza plății prin serviciul de mandat poștal.

Citeste si:
Ajutoare pentru încălzire și birocrație. Satul din România în care...
Ajutoare pentru încălzire și...

Condiții

Beneficiarii trebuie să știe că asociațiile de proprietari/locatari primesc sumele transmise prin mandat poștal de la Compania Națională „Poșta Română” S.A, operează încasarea acestora în numele beneficiarilor de sprijin, operează în evidenţele contabile plata datoriei beneficiarului faţă de energia termică şi virează sumele la furnizorii de energie termică la termenele prevăzute în contractele de furnizare sau anticipat, înainte de aceste termene.

„În contextul în care cheltuielile lunare cu energia au crescut cu 43%, era imperioasă intervenţia rapidă prin acordarea acestui sprijin temporar, de care vor beneficia aproximativ 2,8 milioane de gospodării.Ajutoarele de 1.400 de lei finanţate de MIPE vor compensa creşterea cheltuielilor lunare la energie, indiferent de tipul acestora – energie electrică, termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Citeste si:
Cozi la depunerea cererilor pentru ajutor de încălzire, la Galați
Cozi la depunerea cererilor...

Mă bucur să anunţ adoptarea modelului cardului de energie şi a documentului ce va atesta datoriile la Asociaţiile de proprietari, ambele publicate în Monitorul Oficial. Tot astăzi, a fost semnată Convenţia pentru ca Poşta Română să poată emite şi distribui aceste carduri, asigurându-ne astfel că ajutoarele finanţate din fonduri europene vor ajunge cât mai repede la cei care atât de multă nevoie de acest sprijin”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Lista cu persoanele care se vor bucura de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul va fi dat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională „Poșta Română” S.A, fără valoarea nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de ajutorul financiar pentru compensarea prețului la energie: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poştal asigurat de CN Poşta Română SA, datorii curente şi/sau restante către furnizorii de energie.

Citeste si:
Guvern: Ajutoare de urgență pentru gestionarea situației...
Ajutoare de urgență în...

Cum vor fi acordate ajutoarele

Oamenii vor primi un sprijin de 1.400 de lei pentru compensarea prețurilor la energie, care poate fi dolosit din data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel: 700 lei/semestru, se acordă în februarie 2023 pentru intervalul 01.01.2023 - 30.06.2023, 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 - 31.12.2023.

Ordonanţei adoptate astăzi, vor beneficia de măsură: pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei; familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Citeste si:
Pachete alimentare de 25 kg de la UE pentru nevoiașii din Galați
Ajutoare alimentare de la UE...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Decembrie 2022 - 08 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.