Consumul național de energie electrică a scăzut cu 5,7% în primele nouă luni ale acestui an. Economiile populației sunt acum de 8,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistic (INS). Iată cu cât au scăzut și producția industrială, și importurile de gaze ale României.

Consumul național de energie electrică a scăzut

Industria a consumat mai puțin de 4,9%, în schimb cantitatea de energie folosită pentru iluminatul public a crescut cu 3,2%. Totodată, producția națională a fost mai mică cu 6,6%.

Cel mai mult a scăzut producția în hidrocentrale, cu aproape 25%, urmată de cea în termocentralele clasice, cu 1,1%. Majorări au înregistrat centralele fotovoltaice, anume 3,7%, și eoliene, de 18,1%. Importurile au fost mai mari cu 14,2%, până la 6,4 TWh, în timp ce exporturile au fost mai mari cu 9,1%, până la 5,1% TWh. Astfel, țara noastră a rămas importator net.

Cu cât a scăzut producția industrială?

În primele nouă luni ale acestui an, producția industrială a scăzut cu 1% ca serie brută și cu 1,6% ca serie ajustată, față de aceeași perioadă din 2021. Așadar, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2022, comparativ cu intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2021, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 1%, ca urmare a declinului producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-6,7%) și industriei extractive (-3,9%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,2%.

În luna septembrie 2022, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 12,4%, ca efect al creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+15,6%) şi industria extractivă (+2,5%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,0%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,4%, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,7%) şi industriei prelucrătoare (-0,1%). Industria extractivă a crescut cu 0,5%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 0,8%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+2,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 7,9%, respectiv cu 2,4%.

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 1,6%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+3,5%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 8%, respectiv cu 2,4%.

Cu cât au scăzut importurile de gaze ale României?

Țara noastră a importat în primele nouă luni ale lui 2022 o cantitate de gaz cu 19,2% mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut. Producția internă de gaze a fost, de asemenea, în scădere cu 4,3%.

Din toate resursele de gaze, de 6,8 milioane de tone echivalent petrol (tep), producția internă a fost de 5,1 milioane tep, iar importurile, de 1,6 milioane tep, au reprezentat 23,5% din total.

Citeste si:
Ninsori abundente așteptate la Kiev, unde alimentarea cu...
Ninsori abundente așteptate...

Importurile de țiței, în schimb, au crescut cu 25%, până la 6,4% milioane tep, în vreme ce cantitatea de produse petroliere aduse din import a scăzut cu 22%, până la 2,3 milioane tep.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Noiembrie 2022 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.