Acordarea ajutorului pentru încălzire scoate la iveală veșnica problemă a României: birocrația. În unele localități, prea mulți oameni stau la aceeași adresă sau situații în care apar mai mulți locatari decât locuiesc în realitate. Într-un sat, toți cei 1.200 de locuitori împart aceeași adresă, iar mulți au același nume. Erorile ar trebui clarificate până în martie, când se acordă prima tranșă de 700 de lei, din cei 1.400 promiși de stat ca sprijin pentru plata facturilor la energie.

Probleme cu ajutoarele pentru încălzire

Dacă mergi pe uliţele din Bălăciţa, Mehedinţi şi întrebi pe oricine la ce adresă stă, vei obţine acelaşi răspuns, căci toți cei 1.200 de locuitori au în acte aceeași adresă. Situația este cu atât mai complicată cu cât pe mulți săteni îi cheamă la fel.

Problema este destul de gravă, în contextul în care mulți săteni se încadrează să primească ajutorul de încălzire. O altă situație încălcită e creionată și de lege. Ordonanța de Guvern spune că cei 1.400 de lei, plătiți în două tranșe - una în martie, alta în septembrie - se acordă pentru un singur loc de consum, adică acolo unde media veniturilor pe cap de locuitor este sub 2.000 de lei.

„Localitatea, comuna, judetul. Nu strada, nu număr. Dar nu a fost un impediment. Când vine o scrisoare, un pachet, ceva, s-a stiut unde trebuie sa ajunga, nu au fost incurcaturi”, a declarat Vlăduț Constantin, primar.

Într-o altă localitate din Teleorman, străzile au primit recent nume şi numere, dar oamenii n-au apucat să-şi schimbe buletinele. Acum, primăria trebuie să stabilească unde locuiesc potențialii beneficiari ai ajutorului și câte persoane sunt la fiecare adresă.

„Sunt buletine vechi, cum este si al meu. Asta nu inseamna ca cei de la Poştă nu ştiu unde sa distribuie aceste carduri”, a spus Ionuț Ciprian Ciuperceanu, primar Drăgănești-Vlașca, pentru Observator.

„Si daca nu se stie exact, nu e o problema. Toti factorii postali isi cunosc oamenii”, a completat Mihaela Burghiu, director OJP Teleorman.

ANAF trece la verificarea veniturilor

Demersurile pentru obținerea ajutorului pentru încălzire au început deja cu împărțirea declarațiilor pe proprie răspundere de către poștași. La nivel național, 313 mii de oameni, cei mai mulți pensionari, au colocatari și nu se încadrează în venitul maxim per membru de familie pentru a primi ajutorul.

Citeste si:
Israelul a atacat mai multe ţinte de la granița cu Liban. Joe Biden...
Israelul a atacat mai multe...

În acest caz există două variante: fie își radiază colocatarii de la Evidența populației, fie se adresează Primăriei pentru o anchetă socială. După ce vor fi strânse toate datele, ANAF va trece la verificarea veniturlor. Cei care se încadrează în plafon vor primi cardul de energie prin poștă.

„Vom trimite înştiinţări cu data de 1 februarie prin care le aducem la cunoştinţă ca figureaza la adresa de domiciliu cu alti colocatari. si ei pot sa isi rezolve probelma prin aceste anchete. Credem ca intarzierile nu ar trebui sa fie foarte mari”, a transmis Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Februarie 2023 - 10 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.