Guvernul a aprobat, în ședința de joi, acordarea de noi ajutoare umanitare de urgență în valoare de 920.000 de lei, exclusiv TVA, instituției prefectului din Botoșani, Brăila, Călărași, Constanța, Ialomița, Vaslui și Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru gestionarea situației refugiaților ucraineni, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

Guvernul a anunțat ajutoare de urgență în valoare de 920.000 de lei pentru gestionarea situației refugiaților ucraineni

„Guvernul a aprobat astăzi hotărârea prin care scoate din rezervele de stat unele cantităţi de produse şi le acordă ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, instituţiei prefectului din judeţele Botoşani, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Vaslui şi Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Imigrări, având în vedere nevoia de a proteja populaţia refugiată în contextul escaladării conflictului din Ucraina, generat de agresiunea militară rusă asupra ţării noastre vecine. Din rezervele de stat sunt scoase o serie întreagă de elemente de suport (...) în valoare de aproape 920.000 de lei, exclusiv TVA, elemente modulare, paturi, saltele, pături, saci de dormit”, a declarat Cărbunaru.

Pablo Zapata (UNCHCR): Țările europene, solidaritate extraordinară în criza refugiaților; România, un răspuns corespunzător

Reprezentantul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi în România (UNHCR România), Pablo Zapata, a declarat, joi, că ţările europene au dat dovadă de o solidaritate „extraordinară" în criza refugiaţilor declanşată de războiul din Ucraina, iar România „a ieşit în evidenţă" din acest punct de vedere, oferind un răspuns „cuprinzător".

„Ne apropiem de 100 de zile de când criza a început, sunt 100 de zile de pierderi de vieţi omeneşti teribile, de suferinţe în familiile care au fost despărţite şi, în acelaşi timp, o perioadă în care ţările europene au dat dovadă de o solidaritate extraordinară. România a ieşit în evidenţă din acest punct de vedere, având în vedere caracterul cuprinzător al răspunsului oferit, aşa cum am văzut pe parcursul discuţiilor avute pe marginea planului naţional de acţiune", a afirmat Pablo Zapata, după şedinţa de Guvern, în care s-a discutat, în primă lectură, un plan naţional de măsuri de protecţie şi incluziune destinat persoanelor strămutate din Ucraina beneficiare de protecţie temporară.

Citeste si:
Ucraina îi îndeamnă pe refugiați să nu se întoarcă: „Va fi o iarnă...
Ucraina îi îndeamnă pe...

Oficialul a declarat că reprezentanții ONU și ai ONG-urilor internaționale au acționat pentru a completa și întări planul de acțiune națională. „De la începutul crizei, la începutul lunii aprilie, am lansat la nivel regional acest plan de acţiune care a încercat în fiecare ţară să identifice care sunt principalele nevoi, în consultare cu autorităţile naţionale, şi modul în care putem contribui la îndeplinirea acestora", a explicat Pablo Zapata.

Conform reprezentantului UNHCR, există mai multe obiective urmărite prin acest plan, între care accesul la protecție și siguranța refugiaților ucraineni, obiectiv care a fost atins de țara noastră de la începutul războiului, cât și acordarea statutului de protecție temporară.

Citeste si:
Israelul a atacat mai multe ţinte de la granița cu Liban. Joe Biden...
Israelul a atacat mai multe...

El a arătat că eforturile sunt concentrate pe protecția copiilor, a persoanelor vulnerabile și, îndeosebi, pe protecția persoanelor care au fost afectate de violență. „Exprim întregului Guvern şi societăţii din România mulţumiri privind contribuţia remarcabilă şi pentru faptul că au dat dovadă de un efort exemplar", a transmis Pablo Zapata.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Iunie 2022 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.