După ce sistemul de recenzare a cedat, românii luând cu asalt site-ul în ultimele zile ale primei etape ale acesti acțiuni, cea de autorecenzare, și după amânări, iată că am ajuns în cea de-a doua parte a recensământului 2022, cea în care recenzorii bat la ușa oamenilor care nu au reușit să parcurgă chestionarul online. Astăzi, oficial, începe recenzarea în teren. Iată cât timp durează această etapă și cum vor putea fi identificați recenzorii.

Recensământ 2022. A început oficial recenzarea din ușă în ușă

După o amânare de trei zile, timp în care recenzorii au identificat traseele, iar unii au mai fost instruiți privind modul de lucru, recenzarea din teren a început. Cei care nu au reușit să parcurgă chestionarul online de unii singuri o să primească acum ajutor din partea personalului calificat.

Etapa de recenzare pe teren se va desfășura până în data de 17 iulie, iar recenzorii sunt obligaţi să revină la aceeaşi adresă, dacă nu li se răspunde de prima dată. De menționat este și că dacă avem suspiciuni cu privire la oamenii care ne intervievează, putem solicita oricând un act de identitate sau o legitimație. În plus, recenzorul nu intră în casă decât dacă este invitat de proprietar.


  • Oamenii care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei.

  • Țara noastră se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989.

  • Recenzarea prin interviu faţă în faţă este ultima etapă a colectării datelor de la populaţie pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL2021).

  • România ar trebui să transmită rezultatele acestui recensământ către Comisia Europeană până la data de 31 decembrie 2022, altminteri riscăm demararea procedurii de infringement.

Cum vor putea fi identificaţi recenzorii?

Institutul Naţional de Statistică (INS), împreună cu primăriile și autoritățile locale, au pregătit 20.000 de recenzori de teren pentru această acțiune. Ei vor putea fi ușor de identificat în baza unei legitimații emise de Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor prin Unitatea administrativ-teritorială corespunzătoare, conform modelului publicat ca anexă la HG nr. 1071/2020 pentru stabilirea bugetului şi a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, precum şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a unor dispoziţii din OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările şi completările ulterioare.

Citeste si:
Ultima zi de recenzare. Ce riscă cei care au refuzat să participe...
Ultima zi de recenzare. Ce...

Foto: News.ro

Scopul recensământului populaţiei şi al locuinţelor de anul acesta

Scopul fundamental al recensământului este acela de a produce statistici care să ofere informații esențiale și de calitate pentru politicile publice, naționale și locale, în domeniul economic și social, inclusiv pentru dezvoltarea umană.

Recensământul este o cercetare statistică de amploare, desfășurată la nivelul populației rezidente dintr-o țară (populația care trăiește efectiv pe teritoriul tării respective). Astfel, Recensământul Populației și Locuințelor din România se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul țării noastre. Recensământul oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele. Datele obținute sunt folosite pentru politici publice naționale și locale și activități administrative sau de cercetare.

Citeste si:
Câți bani primesc recenzorii care participă la Recensământul 2022
Câți bani primesc recenzorii...

Pentru informaţii detaliate privind desfăşurarea RPL2021, poate fi consultat site-ul www.recensamantromania.ro.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Iunie 2022 - 02 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.