Astăzi este ultima zi în care românii se pot recenza. INS a prelungit perioada de recenzare deja de două ori. Chiar dacă recenzorii au mers la locuințele care le-au fost desemnate, unii români au refuzat să deschidă ușa. Autoritățile spun că cei care au oferit date false sau care nu am vrut să treacă prin procesul de recenzare nu vor scăpa basma curată.

Ultima zi de recenzare. Ce îi așteaptă pe cei care au refuzat

Astăzi, 31 iulie, este ultima zi de recenzare pentru români. Perioada a fost prelungită de INS de mai multe ori pentru a putea îndeplini cu succes sarcinile impuse de autorități. După perioada de autorecenzare care a avut loc în primăvară, recenzorii au pornit pe la casele oamenilor. În unele locuri li s-a deschis, iar în altele aceștia au tot bătut la ușă însă fără folos.

În municipiul Iași, procentul de recenzare este de doar 66 la sută.

„Recenzorii au mers pe sector de 4, 5, 6, 7 ori. Avem recenzori care au mers și au mers și sunt locuințe unde nu s-a dat drumul la ușă”, spune Doina Pară, directorul Institutului Județean de Statistică Iași.

Unii dintre români chiar dacă le-au deschis ușa recenzorilor au fost indignați și au cerut explicații suplimentare despre recensământ.

„Faptul ca recensământul nu este despre o noua taxă, că recensământul nu este despre a ști statul câte locuințe sunt neocupate pentru a trimite refugiați”, exemplifică Mădălin Popa care au fost două dintre temerile celor recenzați.

Multe persoane nu au fost de acord să participe la recenzare din cauza neîncrederii în instituțiile statului. În schimb, autorecenzarea a mers mult mai bine în Iași. Aproximativ 120.000 de persoane au completat chestionarele online și doar 88.000 și-au oferit datele recenzorilor.

Cum s-a efectuat recenzarea la locuințele unde nu li s-a deschis ușa

În cazul persoanelor care nu vor sp deschidă sau care nu sunt acasă, recenzorii se folosesc de datele de pe lista de întreținere.

„Găsim date despre suprafața încălzită, eventual câte persoane sunt înregistrate la respectiva locație și dacă sunt chiriași sau proprietari”, arată Mădălin Popa.

Citeste si:
Recenzorii nu şi-au primit banii nici după 6 luni de la încheierea...
Recenzorii nu şi-au primit...

Pe de altă parte, sunt și persoane care spun că au așteptat recenzorii, însă aceștia nu au mai apărut. Pe ultima sută de metri aceștia au mers singuri să se recenzeze în centrele fixe.

Autoritățile spun că persoanele care au refuzat să le deschidă ușa recenzorilor vor fi sancționați cu o amendă de până la 3.000 de lei.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Iulie 2022 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.