Recenzorii se plâng că de mai bine de jumătate de an nu și-au primit banii pentru munca efectuată în teren. Se pare problema ar fi din cauza că Executivul nu ar fi aprobat actul normativ prin care se efectuează plata angajaților .

Recenzorii au rămas cu ochii în soare și fără bani. Aceștia nu au fost remunerați nici după 6 luni de la încheierea recensământului

Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt al Recensământului Populației și Locuințelor, a declarat că recenzorii au mai bine de 6 luni de când așteaptă ca statul să le remunereze munca din teren. Această întârziere ar fi din cauza unei hotărâri a Guvernului care încă nu a fost aprobată cu privire la efectuare plăților.

"Recenzorii îşi aşteaptă banii de şase luni de când a început completarea chestionarelor, totul din cauza unei hotărâri de Guvern privind efectuarea plăţilor, nu a fost încă aprobată de Executiv.”, a spus acesta.

Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică susțin că motivul întârzierii plății ar fi influențat de timpul necesar validării chestionarelor respective.

„Ni s-a spus că în termen optimist vom fi plătiți de la finalul lui august, început de septembrie. Înțeleg că de fapt în Legea Recensământului e prevăzut ca termen limită decembrie 2022”, a spus una dintre persoanele care a participat la recenzare.

Cu cât au fost achitați recenzorii pentru chestionarele de recensământ

De curând, statul a alocat 192 de milioane de lei pentru plata persoanelor care au fost în teren la colectarea datelor pentru recensământ. Este vorba despre recenzori, recenzori şefi şi coordonatori. Aceştia încasează 7 lei / chestionar, în cazul chestionarelor pentru recenzarea locuinţei și 3,5 lei în cazul chestionarelor de locuinţă. Institutul Naţional de Statistică se ocupă de centralizarea chestionarelor din toate etapele recensământului și urmează ca angajaţii să fie remunerați după terminarea întregului proces.

Citeste si:
Recensământ 2022. România are 19 milioane de locuitori, cu un...
Recensământ 2022. România are...

"Începând cu 21 septembrie, până în 10 octombrie, vom trimite situațiile de plată către unitățile coordonatoare de la nivel județean și de aici vor merge spre Primării", a declarat Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt RPL.

Recensământul în România a avut loc în două etape, respectiv autorecenzarea asistată (14 martie - 27 mai) și recensământul față în față și recenzare în puncte fixe (31 mai-31 iulie).


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Septembrie 2022 - 06 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.