Social 10 Mai 2022 09:11 de Alexandra Chivu
Românii pot completa, singuri, online, sau la centre special deschise în acest sens, formularul oficial. Recensământul 2022 este o acțiune care se desfășoară în toate țările Uniunii Europene și care, din cauza pandemiei, a fost amânată cu un an. Aproape două luni au trecut de când autoritățile au dat „start”, iar acum procesul se apropie de final. Data limită este 15 mai, astfel că oamenii au dat năvală pe platforma recensamantromania.ro, speriaţi şi de situaţii în care se poate ajunge chiar la amendă, după 15 mai.

Ce amenzi riscă românii care nu completează datele pentru Recensământ 2022

A început ultima săptămână în care românii se pot autorecenza, așa că aceștia au luat cu asalt platforma. Site-ul recensamantromania.ro funcţionează, însă a avut parte de un blocaj, luni, din cauza numărului foarte mare de accesări. Autoritățile au motivat că în ultima săptămână numărul persoanelor care au accesat site-ul a crescut mult și de aceea a apărut respectiva problemă.

Românii au la dispoziţie până pe 15 mai să se autorecenzeze şi să beneficieze de o zi liberă de la angajator, dar şi să evite eventualele situaţii care pot duce la amenzi, după data de 15 mai.

Ce este recensământul?

Recensământul Populației și Locuințelor din România se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul țării noastre. Operația administrativă oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădiri în care sunt situate locuințele. Datele obținute sunt utilizate pentru politici publice naționale și locale, cum ar fi în cazul alegerilor sau în activități administrative ori de cercetare.

Autorecenzarea în sine nu este obligatorie, dar este una dintre metodele, alături de recenzarea prin interviu față în față, prin care se poate îndeplini obligația de cetățenilor de a răspunde la recensământ. Recensământul, în schimb, este o datorie cetățenească, care este în beneficiul tuturor. Acțiunea se poate face și prin interviu cu un recenzor între 16 mai și 17 iulie 2022.

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care nu completează datele la Recensământ 2022

Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete ori eronate constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 de lei.

„Oferirea de răspunsuri false periclitează exactitatea datelor statistice și implicit contribuția celorlalți cetățeni de bună-credință. Lipsa disponibilității de a coopera reprezintă o contravenție și poate fi amendată conform legii. Dacă ne dorim politici de care să beneficieze comunitatea noastră, atunci și noi trebuie să oferim informații reale și complete", informează site-ul.

Citeste si:
Astăzi expiră polițele RCA emise de Euroins. Ce amenzi riscă...
Astăzi expiră polițele RCA...

Cum se completează formularul de autorecenzare online și cât durează procesul

Completarea chestionarului de recensământ durează între 10 și 20 de minute. Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcţie de situaţia avută la momentul de referinţă al recensământului care este ora „00:00” din ziua de 1 decembrie 2021. Această etapă presupune, în premieră pentru țara noastră, două stadii: autorecenzarea online și autorecenzarea online asistată, pentru îndrumarea persoanelor cu abilităţi digitale mai reduse. Oamenii se loghează cu Codul Numeric Personal, după care, în cursul validării, acesta este înlocuit cu un cod de 40 de caractere.

Cei care trec prin toți acești pași în sistem online primesc, la cerere, o zi liberă, plătită. Angajatorii sunt obligați să le accepte solicitarea, dacă muncitorii arată că au completat formularul onnline în prima etapă a recensământului populației.

Citeste si:
Recenzorii nu şi-au primit banii nici după 6 luni de la încheierea...
Recenzorii nu şi-au primit...

În cazul persoanelor salariate se acordă o singură zi liberă, plătită indiferent dacă aceasta a realizat auto-recenzarea pentru sine și pentru alți membri ai gospodăriei (a copiilor minori, de pildă) ori pentru alte persoane, conform art. 49 din OUG nr.19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu completări și modificări prin Legea nr.178/2020, cu modificările și completările ulterioare.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Mai 2022 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.