La Recensământul din acest an au fost implicați aproape 20.000 de recenzori, care au fost plătiți cu 7 lei per chestionar pentru recenzarea persoanelor la domiciliu și 3,5 lei pentru un chestionar de recenzare a locuinței. Aceștia au colectat datele pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor. Remunerația recenzorilor crește cu 2 lei pentru recenzarea persoanei şi cu 1,5 lei pentru recenzarea locuinţei, în cazul în care aceștia trebuie să parcurgă o distanță mai mare pentru a face recenzarea la locuințele alocate.

Cu cât sunt plătiți recenzorii pentru colectarea datelor

Aproximativ 20.000 de recenzori participă la colectarea datelor despre locuitori și locuințele din România, Aceștia sunt plătiţi cu 7 lei per chestionar pentru recenzarea persoanei şi 3,5 lei per chestionar pentru recenzarea locuinţei. Datele sunt colectate și merg către Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor.

Suma achitată crește cu 2 lei pentru recenzarea persoanei şi cu 1,5 lei pentru recenzarea locuinţei, în cazul în care locuințele alocate se află la distanțe mai mari, iar recenzorii sunt nevoiți să meargă mai mult. Recenzorii şefi au un câștig de 6.000 de lei pentru cele două luni de colectare a datelor, iar coordonatorii la nivel de localitate, oraş, municipiu au o remunerație între 4.500 şi 8.000 de lei. Recenzorii sunt plătiţi de primării, însă numai după ce se face validarea chestionarelor.

Institutul Naţional de Statistică (INS) estimează că numărul recenzorilor necesari pentru colectarea datelor pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor este de 20.000 de persoane. Recenzorii sunt plătiţi cu 7 lei/chestionar pentru recenzarea persoanei şi cu 3,5 lei / chestionar pentru recenzarea locuinţei.

„Institutul Naţional de Statistică a estimat că numărul total necesar al recenzorilor pentru cele 3.228 de UAT este de aproape 20.000. Însă, de recrutarea lor s-au ocupat şi se ocupă, conform obligaţiilor survenite din OUG 19/2020, art.34, alin. 3, lit. b), primăriile. Fiecare primărie are, probabil, o evidenţă a recenzorilor pe care i-a recrutat şi trimis la instruire. Aceste chestiuni nu ţin de Institutul Naţional de Statistică. Recenzorii sunt plătiţi de către primării, însă numai după validarea chestionarelor“, a transmis INS.

Citeste si:
Recensământ Populației 2022. Au participat 18,15 milioane de români
Recensământ Populației 2022....

Anterior, INS a anunțat că perioada de recenzare a fost prelungită până pe 31 iulie pentru că în unele orașe s-au întâlnit mai multe probleme, iar procesul a mers mai greu. S-a alocat un timp prelungit pentru a reuși să se colecteze toate datele pentru a putea analiza mai târziu informațiile adunate.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Iulie 2022 - 08 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.