Prețul grâului a atins maxime istorice după scumpirile la gaze și energie. Producătorii au transmis că aceste schimbări se vor simți de la 1 aprilie. Unele produse de panificație sunt deja mai scumpe cu mult față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Cât a ajuns să coste pâinea după scumpirile la gaze şi energie

Pâinea a acumulat creșteri de preț tot anul trecut. În total, 30%. Așa se face că pentru un kilogram de pâine feliată dăm acum 10 lei, în medie. Producătorii din industria de panificație avertizează că este abia începutul scumpirilor. Motivul? Afaceriștii sunt presați de facturile uriașe la gaze și electricitate, cât și de costul mai mare al carburanților.

Singura salvare constă în luarea unor măsuri de compensare a energiei și gazului la producător în așa fel încât să avem prețurile din octombrie. Acest scenariu, însă, nu are șanse mari de a fi adus în realitate, deoarece ar însemna ca industria de panificație să fie favorizată, fie întreaga economie suferă de pe urma majorărilor la utilități.

Tabloul este completat de acuzații. Oficialii dau vina pe comercianți. „Faptul că pleacă de la poarta fabricii un produs cu un preț și ajunge la magazine cu un preț majorat să știți că nu producătorul de alimente are vreo influență, ci de foarte multe ori cei care comercializează aceste produse”, a spus Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Indiferent de mecanismul din spate, tot consumatorul este nevoit să suporte „consecințele”. Mulți dintre oameni ajung la veșnica soluție pe timp de criză: consumă mai puțin.

Guvernanții se gândesc să plafoneze prețurile alimentelor de bază, lucru benefic pentru România, mai ales în ceea ce privește pâinea, fiindcă suntem printre cei mai mari consumatori de pâine din Uniunea Europeană. Mâncăm 90 de kilograme pe cap de locuitor, în medie, pe an.

Citeste si:
Inflație mai mică, prețuri mai mari. Rata anuală a inflației a...
Inflație mai mică, prețuri...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Februarie 2022 - 10 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.