Premierul Nicolae Ciucă a cerut explicații, la începutul ședinței de guvern, cu privire la facturile care au fost emise greșit de furnizorii de energie și gaze. Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Dragoș Drăgan, a declarat, în ceea ce privește schema de ajutor privind plafonarea și compensarea facturilor, instituită prin Ordonanța 118/2021, că „în urma controalelor realizate la toţi furnizorii de energie electrică şi gaze naturale, la nivel săptămânii trecute, au fost identificat un număr 89.195 de facturi greşite, iar la nivelul energiei electrică, au fost identificate peste 450.000 de facturi greşite”.

Peste 500.000 de facturi au fost emsie greşit de furnizorii de energie şi gaze

Procesul privind refacerea facturilor este în plină desfășurare. Aproape jumătate dintre acestea au fost deja analizate, iar celelalte vor fi recalculate până la sfârșitul săptămânii, prognozează reprezentanții Ministerului Energiei.

Autoritățile estimează că, în ceea ce privește următoarele facturi, problemele vor fi evitate, deoarece noua ordonanță a urmărit ca impactul asupra sistemelor informatice pe care furnizorii le utilizează să fie mai mic.

„Nu ne aşteptăm la o problemă în acest sens, dar, pentru a evita acest lucru pe viitor, săptămâna viitoare au fost invitaţi la MInisterul Energiei toţi furnicorii de energie electrică şi gaze, şi ministrul Virgil Popescu va discuta cu dânşii (..) pentru a evita ceea ce s-a întâmplat în prima fază a procesului de compensare a facturilor pe lunile noiembrie şi decembrie”, a declarat Dan Dragoș Drăgan.

Măsurile anunțate de guvern

Reprezentantul Ministerului Energiei a arătat și că există două scheme de suport pentru marii consumatori: cea de exceptare la plata certificatelor verzi - care este în vigoare din anul 2014 și de care beneficiează peste 2.000 de companii - si compensarea prețului certificatelor CO2 - proiect instituit în 2019, pentru care s-au plătit deja sumele aferente anilor 2019 și 2020.

Noua lege a compensării și plafonării a intrat în vigoare de la 1 februarie

Noua schemă de compensare și plafonare a facturilor la electricitate şi gaze a intrat de marți în vigoare și se va aplica până pe 31 martie. Schimbările față de schema din noiembrie prevăd scăderea plafonului și creșterea compensării facturilor pentru consumatorii casnici și pentru cei noncasnici.

Este vorba despre scăderea plafonului de la 1 leu pe kWh la 0,80 de lei pe kWh pentru energie electrică şi de la 0,37 lei pe kWh la 0,31 de lei pe kWh pentru gaze. În cazul în care se încadrează în consumul de 500 de kWh la electricitate și 300 de metri cubi la gaze lunar, consumatorul beneficiază de o compensare suplimentară de până la 0,68 lei pentru energie electrică și aproape 0,22 de lei pentru gazele naturale, cu tot cu taxe.

Citeste si:
Oala sub presiune electrică: tehnologia care economisește timp și...
Oala sub presiune electrică:...

PSD a cerut aplicarea retroactivă a schemei

Chiar dacă PSD a solicitat aplicarea schemei retroactiv, de la 1 ianuarie sau 1 noiembrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că acest lucru nu ar fi fost constituțional. El a arătat că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat.

„Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a afirmat Popescu, în urmă cu o săptămână.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Februarie 2022 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.