Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni, că în ședința coaliției s-a decis scăderea plafonului la curent și gaz și creșterea limitei de consum. Aceste măsuri urmează să se aplice de la 1 februarie. Hotărârea aleșilor este să nu reducă TVA-ul de 19%, măsură cerută de PSD și anunțată anterior de prim-ministru pentru 1 aprilie. „S-au angajat ca facturile greșite să fie refăcute, iar cele deja achitate să fi deduse din următoarea factură”, a anunţat guvernul după întâlnirea cu reprezentanții din domeniu.

Cât vor plăti românii pentru gaze și curent după noile măsuri de plafonare și compensare

„Furnizorii de energie electrică și gaze naturale au agreat noile măsuri anunțate de Guvern pentru compensarea și plafonarea prețurilor, angajându-se, totodată, să depună eforturi susținute pentru a evita, pe viitor, repetarea problemelor legate de emiterea de facturi eronate. Totodată, furnizorii și-au asumat responsabilitatea de a storna și de a reface facturile emise eronat până acum, urmând ca cele deja achitate să se deducă din următoarea factură”, a transmis Guvernul printr-un comunicat de presă.

Conform ministrului Energiei, Virgil Popescu, facturile vor fi reduse cu sume mari în urma aplicării plafoanelor noi decise luni. „Lucrurile sunt foarte simple în urma procedurii de aseară. Practic, niciun român nu va plăti dacă va consuma mai mult de 500 de kWh că s-a mărit plaja de consum de la 300 la 500 de kWh, niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kWh şi cei care consumă până în 500 de kWh vor plăti fix 68 de bani pe kWh.

Retail jobs

Deci, lucrurile sunt simple. Va fi o reducere foarte mare. Nu veţi mai vedea facturi de genul cum aţi văzut la energie electrică şi la gaze naturale. Vorbim de 31 de bani la gaze naturale. Dacă consumă peste 1.500 în cele 5 luni de zile, deci vorbim şi de o creştere a consumului la gaze naturale de la 1.000 pe perioada de cinci luni de zile la 1.500 de metri cubi şi ajunge la cei care consumă la această plajă la 22 de bani pe kWh. Deci vorbim de reduceri simţitoare ale facturii, acum fiecare cât consumă. (...) La gaze, practic se reduce preţul gazelor, va fi absolut pentru toată lumea care se încadrează în acea plajă de consum de 125 MW - 0,125 lei kWh", a mai explicat oficialul.

„Evident, mărim plajele de consum de la 1.000 la 1.500 şi de la 300 la 500, discutăm cu Ministerul Justiţiei să vedem dacă se pot face şi recalculări în spate. (...) Noi am considerat faptul că, atunci când dăm ordonanţa în cursul lunii ianuarie practic, şi vorbim de ordonanţa care va fi aprobată săptămâna viitoare, aceasta cu modificările, până la 30 iunie se fac regularizările la tot consumul în această perioadă, putem discuta, inclusiv în luna ianuarie, poate de ce nu, dacă Ministerul Justiţiei ne permite să discutăm şi de plajă de consum şi pentru noiembrie şi decembrie”, a mai afirmat acesta.

Citeste si:
Îngrijorările românilor. Ce îi sperie mai tare, războiul sau...
Îngrijorările românilor. Ce...

Enel contestă amenda de 400.000 de lei. Susține că facturile emise sunt corecte

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a amendat Enel cu 400.000 de lei pentru nerespectarea legii privind compensarea şi plafonarea facturilor la gaze. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societățile Enel Energie și Enel Energie Muntenia au emis facturi aferente consumului de energie electrică pentru luna noiembrie 2021 conținând schema de sprijin prevăzută de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021.

Cât despre domeniul gazelor naturale, societăţile Enel Energie şi Enel Energie Muntenia nu au emis facturi clienţilor beneficiari ai schemei de sprijin prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, pentru consumul de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021. Pentru aceste fapte, societățile în cauză au fost sancționate cu amendă contravențională astfel: Enel Energie - 200.000 lei - și Enel Energei Muntenia - 200.000 lei.

Citeste si:
Gazul rusesc spre Finlanda a fost oprit
Gazul rusesc spre Finlanda a...

Enel contestă amenda și neagă acuzațiile, susținând că facturile au fost calculate corect. Conducerea companiei a transmis că a ținut cont de schema de compensare, cât și de cea de plafonare a prețurilor. În consecință, Ministrul Economiei a spus că vrea să propună în ședința de Guvern din această săptămână ca furnizorii care nu respectă regulile să primească o amendă de 4% din cifra de afaceri.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio, apoi a intrat „în pâine”, cu un program full-time, la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. De atunci și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Ianuarie 2022 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.