Lăudată de aleși și așteptată ca pâinea caldă de români, reducerea facturilor la energie s-a dovedit a fi o iluzie. În unele cazuri, compensația e de câțiva bani sau lei, căci condițiile impuse de lege nu pot fi îndeplinite de mulți consumatori. 25% dintre români nu se încadrează și 60% vor primi o scădere nesemnificativă.

Facturile românilor la energie electrică: Ce sume li s-au scăzut pe luna noiembrie

Recent, după multe întârzieri, furnizorii de energie electrică au început să trimită facturile pentru luna noiembrie, însă cu cumpensări infime. O persoană a beneficiat de o reducere de 50 de ani, iar alta de doi lei.

25% dintre români nu vor primi nicio compensație pentru că nu se încadrează în consum, în vreme ce 60% vor primi o reducere cuprinsă între unu sau doi lei, iar 15% se vor bucura de o scădere de aproximativ 30 de lei pe lună, arată datele.

Motivul este că, în cazul energiei electrice, compensația este condiționată de prețul din contract. Așadar, cu tot cu taxe, tariful trebuie să fie mai mare de 0,68 lei/kWh.

„Sunt multe contracte care au fost încheiate înainte de data de 1 iulie 2021, unele chiar înainte de 1 ianuarie 2021. Şi atunci preţurile care sunt în momentul de faţă în aceste contracte sunt sub 0,68 de lei/kWh. Nu vor beneficia de nicio compensaţie, indiferent cât consumă(...) Toți consumatorii care au sub 0,125 lei/kWh, prețul mărfii, nu vor beneficia de astfel de compensații”, a explicat Dumittru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă.

„Acesta a fost preţul mediu plătit de consumatori în luna decembrie a anului trecut şi s-a dorit să se producă o compensaţie, atfel încât preţul să nu fie mai mare decât preţul plătit de consumatori în luna decembrie a anului trecut”, a spus Ion Lungu, președinte Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România.

Unii nu au primit nici reducerea, nici plafonarea

Explicația este că plafonarea se acordă doar consumatorilor care au un preț de contract mai mare de 0,37 de lei pe kilowatt/oră la gaz, iar compensarea se acordă doar celor care au un tarif mai mare de 0,125 de lei pe kilowatt/oră la gaz și numai dacă se încadrează în cotele lunare de consum.

De pildă, în noiembrie nu trebuie să fi consumat mai mult de 150 metri cubi de gaz si mai mult de 250 de metri cubi, în decembrie, la care se adaugă o marjă de 10%.

Citeste si:
Se scumpește factura la curent. Cât vor plăti românii pentru...
Se scumpește factura la...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Decembrie 2021 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.