Benzina și motorina s-au scumpit și cu 25% în ultimele 12 luni. Pentru un plin de benzină de 40 de litri platim acum în plus peste 60 de lei comparativ cu anul trecut, astfel că Executivul ia în calcul să plafoneze prețurile. Detalii despre proiect. 

Scumpiri la stațiile PECO. Se cere plafonarea prețurilor la carburanți

Plafonarea este luată în calcul de Ministerul de Finanțe, mai ales că măsura a fost deja aplicată cu succes de Ungaria, din noiembrie 2021. De menționat este că 50% din valoarea unui litru de carburant o reprezintă taxele și accizele. De la începutul anului, și motorina, și benzina s-au scumpit mult.

Recent, un litru de carburant a ajuns să coste peste 7 lei în unele stații, adică mai mult cu peste 50 de bani decât la începutul anului. Acest lucru ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea, nu numai pe cei care conduc un automobil. Majorarea carburanților îi afectează și pe cei care au afaceri ce depind de transportul produselor, ceea ce înseamnă că ar putea urma o mărire a prețurilor la alimente.

„Unde ne vom opri? Pentru că era clar că va începe discuția și de prețul la carburanți. Și aici, iarăși trebuie să venim cu ajutor pentru populație să-și plătească prețul la combustibil. Nu poate funcționa la nesfârșit.

Tocmai de aceea este imposibil să poți gândi scheme de ajutor pentru energie, pentru gaze, pentru carburanți, pentru produse de bază și așa mai departe. O să ajungem să plătim tot pentru toată lumea, ceea ce este de-a dreptul ireal, nu poți să gândești așa", a declarat Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

Prețuri carburanți România


  • Benzină standard - 6,99 lei/litru

  • Motorină standard - 6,82 lei/litru

  • Benzina premium - 7,64 lei/litru

  • Motorina premium - 7,15 lei/litru

Preț mediu


  • Benzină standard - 6,7 lei/litru

  • Motorină standard - 6,65 lei/litru - peco-online.ro.

Citeste si:
Prețul motorinei a ajuns sub pragul de 7 lei. Cât costă benzina în...
Prețul motorinei a ajuns sub...

Cu cât s-a scumpit benzina?


  • 4,8 lei/litru (preț mediu) - februarie 2021

  • 6,7 lei/litru (preț mediu) - februarie 2022


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Februarie 2022 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.