Creșterea facturilor la utilități este o problemă pentru toți, inclusiv pentru producători. Mâncarea ar putea deveni mai scumpă în următoarele luni, în special că la iarnă sunt așteptate prețuri mari la gaze.

Gazele și energia ne fac mâncarea mai scumpă

Cei din industria laptelui, de exemplu, vorbesc despre scumpiri cuprinse între 22 și 25%, adică la fiecare 100 de lei, bani rezervați pentru lapte și brânzeturi, vom mai scoate pe lângă și 25 de lei. În panificație, în schimb, încă se fac calcule. Cei din domeniu spun că produsele ar putea costa cu până 10% mai mult în perioada următoare. În industria cărnii se vorbește despre scumpiri de la 5% până la 7%, adică 7 lei în plus pentru marfa care acum valorează 100 de lei.

Motivul este că la abator, la fermă ori la fabrica de pâine energia electrică și gazul sunt importante. În plus, și alte costuri au crescut mult în ultima perioadă, cum ar fi carburantul. Așadar, la final de an, inflația ar trebui să ajungă la 5,6%, a transmis Banca Națională Română.

Acest lucru înseamnă că unele produse ar trebui să se ieftinească pentru a face balansul cu prețurile-record din alte părți. Pe de altă parte, încălzirea nu se va mai ieftini. E inevitabilă o astfel de schimbare. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a spus luni că Municipalitatea nu are bani să preia ELCEN, adică Termocentrala.

Mai clar, jumătate dintre apartamentele din București sunt racordate la încălzire centralizată. Până acum, acești bucureșteni plăteau 163 lei/GCal, deși prețul real al acestuia este estimat la 490 de lei. Dacă luăm în seamă declarația edilului, care a mărturisit că primăria nu mai are bani să acopere această subvenție, înseamnă că o vom scoate noi din propriile buzunare. Prin urmare, vom fi puși față în față cu facturi de trei ori mai mari.

Citeste si:
Cu gândul la mâncare. La propriu
Cu gândul la mâncare. La propriu

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 August 2021 - 07 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.